Въпреки понижението в средните продажни цени на смартфоните през тази година и наситеността на развитите пазари, продажбите на смартфони се очаква да достигнат нов рекорд от 300 милиарда долара през тази година, според прогнози на Counterpoint Research.

За сравнение, през 2013 година продажбите на умни телефони възлязоха на 280 милиарда долара.

„За новия рекорд ще трябва да се благодари основно на Apple“, според Нийл Ша, директор в Counterpoint Research, цитиран от CNBC.

Само щатската компания ще допринесе за около една трета от приходите на смартфони в световен мащаб, благодарение на успеха на новите модели iPhone 6 и iPhone 6 Plus, пуснати в продажба през септември. Особено силни са били продажбите на двата модела в САЩ, Европа и Япония.

Само през първите две седмици на продажби новият модел на щатската компания е генерирал повече от три пъти продажбите на бързоразвиващия се китайски производител Xiaomi през третото тримесечие.

Apple се очаква да премине психологическата граница от 100 млрд. долара продадени смартфони iPhone за пръв път в историята на умните телефони.

И докато средната продажна цена на смартфоните се понижава, силната марка на Аpple е позволила тя да запази продажните си цени.

Средната продажна цена на смартфоните на Apple е около 605 долара през третото тримесечие, когато е представен новият модел, спрямо 560 долара в предходното тримесечие.

В световен мащаб средната продажна цена на смартфоните е около 238 долара спрямо 271 долара през миналата година, според данни на Counterpoint.

През следващата година продажбите на смартфони се очаква да се повишат до 320 милиарда долара, въпреки мрачните прогнози на много от специалистите, прогнозират още от консултантската компания.

Растящото търсене в страни като Индия, Бразилия и Индонезия ще е в основата на прогнозирания ръст в продажбите. И макар средните цени на продаваните смартфони в тези страни да са ниски, те ще компенсират със значителния ръст в продажбите.

Продадените смартфони през следващата година се очаква да се повишат до 1.5 млрд. долара спрямо прогнозираните 1.3 милиарда дола през тази година.