Златото вече не е ценен метал, а „балон на шест хиляди години“, смята Уилиям Буитър, главен икономист във финансовата инстутиця Citi.

„Златото не е като останалите суровини. Единственият актив, който се доближава до златото, е виртуалната валута биткойн“, коментира специалистът.

Златото е изключително трудно за добиване от недрата на земята и за обработване до определена форма. То е скъпо за съхранение, като няма съществена стойност за производството на стоки (индустриални), като са налице редица метали с еквивалентни или по-добри индустриални свойства, коментира още Буитър.

Специалистът сравнява златото и неговата стойност с каменните пари в далечното минало.

Буитър изразява сериозни съмнения и върху инвестиционните ползи от златото. Според него инвеститори, закупили злато през 1971 година и държали го до 2013 година, са регистрирали реална годишна доходност от едва 4.3%.

На златото трябва да се гледа като на актив, чиято стойност се определя от схващането за наличие на ценност в метала, смята още анализаторът.

Атрактивността на златото може да е налице, докато изчезне всякаква опасност от инфлация в средносрочен и дългосрочен план, прогнозира още Буитър.

„Дори и да смятам златото за чист балон през последните 6000 години, балонът може да продължи да съществува още 6 000 години и стойността на метала може да се повиши от 1 200 долара на 1 500, или 5 000 долара. Това, което смятам, е, че инвестиране в актив без вътрешна стойност, чиято стойност се определя от схващанията на пазара, е рисково начинание“, заключава специалистът.