Хеджфондовете затварят при темпове, подобни на тези от 2009 година, в разгара на финансовата криза. Това се случва в момент, когато щатските индекси са близо до рекордни нива.

През първата половина на годината 461 хеджфонда са приключили своята дейност поради лоши резултати, сочи проучване на Hedge Fund Research Inc.

Виж още: Хеджфондовете с най-лоши резултати от 2011 година

Ако ликвидациите продължат при подобни темпове и през второто полугодие на годината, то 1 023 фонда се очаква да бъдат закрити през тази година, което би било най-много от 2009 година насам, сочи още докладът.

Врати затварят дори големи хеджфондове. Последният голям фонд, обявил това, е Brevan Howard, суровинен фонд на стойност 630 милиона долара.

Част от проблема е ниската доходност, регистрирана от хеджфондовете като цяло. От началото на годината средният фонд е регистрирал доходност от едва 2%, на фона на далеч по-доброто представяне на водещите индекси, като щатските са на процент-два от историческите си рекорди.

По-малките фондове са засегнати дори по-сериозно, като инвеститорите насочват своите средства традиционно към големи фондове с известни портфолио-мениджъри.

Неочакваното понижение в цената на петрола инициира каскадни загуби при някои от най-известните хеджфондове.

Цената на брента се понижи с близо една трета от средата на юни. Много от фондовете използваха петрола като инструмент за облагодетелстване от евентуално ускоряване на световния икономически ръст.

Фондовете също така купуваха енергийни акции и облигации.