Северна Корея е наредила на всички хора, които носят същото име като лидера на страната Ким Чен Ун да сменят имената си, информира Reuters, позовавайки се на държавната южнокорейска държавна телевизия KBS.

В миналото Северна Корея е налагала подобни забрани за ползване и спрямо имената двама свои бивши лидери Ким Чен Ир и Ким Ир Сен – баща и дядо на Ким като това е част от пропагандата за изграждане култ към личността около лидерите.

В Северна Корея има забрана новородените да се кръщават Ким Чен Ун,а хората, които имат същото име трябва не само да спрат да го използват, но и да го сменят в акта си за раждане и регистрациите си за местожителство, информира KBS, който се позовава на официална директора на Северна Корея.

Ким Чен Ир, бащата на настоящия лидер, е издал заповедта през 2011 г. По-възрастният Ким почина през декември същата година и синът му пое властта.

От Министерството на обединението на Южна Корея, което отговаря за връзките със Северна Корея, не са могли веднага да потвърдят информацията, но са заявили, че е приемлива.

"Много вероятно е да е наложена такава забрана, тъй като Северна Корея прилагаше същата политика в ерата на Ким Чен Ир и Ким Ир Сен," е заявил служител на министерството.

Не е известно колко хора в Северна Корея носят името Ким Чен Ун, но Ким е много често срещано фамилно име, а Чен Ун е често използвано собствено име.