Китайският индекс CSI 300 се повиши за 12-и пореден ден, което е най-дългата в историята му печеливша серия. Рекордният търговски излишък, който страната отчете, до голяма степен съдейства за поредния ръст.

Цената на петрола се понижи до нов петгодишен минимум, докато валутите на развиващите се страни поевтиняха спрямо долара след силните данни за заетостта в САЩ.

Индексът CSI 300 добави 2.2% към стойността си, след като излишъкът на Китай се е повишил до 54.47 млрд. долара.

Фючърсите на щатския суров петрол, както и на брентът, загубиха по над 1% от стойностите си. Щатският петрол се понижи до най-ниското ниво от юли 2009 година насам, като се търгува рано тази сутрин при нива от 65.10 долара за барел с доставка през януари. Брентът се търгува при ниво от 68.2 долара за барел с доставка през януари.

Китайските власти предупредиха инвеститорите за значителните рискове, които инвестирането на борсата крие. Само през последния месец шанхайският основен индекс е добавил 21% към стойността си вследствие на рекордна ликвидност и търгувани обеми на пазара.

Днес шанхайският основен индекс добави 1.4% към стойността си, след като по-рано през деня губеше близо 2%. Търгуваният обем на китайския фондов пазар достигна 1.05 трлн. вона (170 млрд. долара), което е близо седем пъти над среднодневния обем за тази година.

„След позитивните данни за заетостта в САЩ и по-слабата йена, пазарът може да е внимателен и да следи за признаци на повишение на лихвите в САЩ“, коментира Шоджи Хиракава, главен инвестиционен стратег в Okasan Securities Co. „Консенсусът за времето на повишение на лихвите е за средата на следващата година, но може постепенно да бъде изнасян за по-напред през годината“, допълва още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 добави 1% към стойността си.

Въпреки понижението в цената на петрола, хеджфондовете повишават залозите си, че краят на понижението в цената на суровината наближава. Нетните дълги позиции на този род инвестиционни фондове са се повишили с 14% за седмицата до 2 декември, или най-много от 2 декември насам.