Азиатските индекси паднаха за втори пореден ден, като се насочват към най-голямото си двудневно понижение от месец насам.

Петролът заличи вчера регистрирания си по-рано ръст, а китайските индекси се повишиха, дори след като данните за инфлацията се оказаха под средните очаквания и това внесе сериозни опасения за ръста на китайската икономика.

Индексът MSCI Asia Pacific Index загуби 1.1% от стойността си и е на път да затвори при най-ниското си ниво от 24 октомври насам.

Японският Topix загуби 2% от стойността си и е при най-ниското си ниво от 27 ноември насам. Показателят се повиши с 20% от дъното си на 17 октомври.

Японските избиратели ще гласуват на 14 декември, след като министър-председателят на страната – Шинзо Абе, потърси подкрепа за провежданата си политика.

Китайският CSI 300 добави 2.5% към стойността си, след като вчера загуби над 5%. Производствените цени в Китай са се понижили с 2.7% през ноември, което бе тридесет и третото им поредно понижение, а индексът на потребителските цени се е повишил едва с 1.4%, или най-малко от 2009 година насам.

„Инвеститорите са изключително внимателни“, коментира Тим Шрьодерс, портфолио-мениджър в Pengana Capital Ltd., цитиран от Bloomberg. “Предвид на промяната на алокацията в активите от някои инвеститори, е възможно да станем свидетели на изключителна волатилност през следващите няколко седмици“, допълва още специалистът.

Брутният вътрешен продукт на Китай постепенно ще започне да се понижава, предупреждават от рейтинговата агенция Moody’s. Качеството на кредитния рейтинг обаче ще се поддържа от предприетите мерки за справяне с икономическата слабост, допълват още от агенцията.

„Китай е заплашен от дефлация“, коментира Лиу Ли-Ганг, икономист в Australia & New Zealand Banking Group Ltd., цитиран от Bloomberg. “Следващата стъпка на централната банка в борбата й с дефлационните процеси най-вероятно ще е намаляване на задължителните минимални резерви на банките“, допълва още специалистът.

Щатският суров петрол поевтиня с над 1% до 63.05 долара за барел, заличавайки ръста си от предходния ден с 1.2%.