Каква беше 2014 година на кредитния пазар и какво ни очаква през следващата 2015 година? По темата разговаряхме с Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Господин Тошев, първо за отминаващата вече година - каква бе тя за кредитния пазар?

Въпреки това, което се случи през 2014 година – политическата нестабилност, изборите, случилото се с КТБ, кредитният пазар бе добър, завършва с ръст, макар и минимален. Ипотечното кредитиране и потребителското кредитиране завършва с ръст около 1%, при бизнес кредитирането ръстът е около 3%.

Това се дължеше най-вече на това, че на бизнеса и на домакинствата, на хората им омръзна да отлагат планирани покупки и имаха нужда да си помогнат за тези покупки. Кризата, която започна 2009 година, въпреки че смятаме, че вече е отминала, все още се усеща.

Бизнесът беше по-активен, той имаше повече инвестиционни намерения, инвестира в нови мощности, в разширяване на производства, в логистични центрове. Така че бизнесът бе по-активен в търсенето на кредити. Така ще бъде и през 2015 година.

Споменахте вече 2015 година, какви са вашите очаквания за нея?

Очакванията за 2015 година са спадът на лихвите да продължи по всички видове кредити. Очаквам по-ниски лихви при потребителските, при ипотечните и при бизнес кредитите. Това ще доведе до по-голяма активност. Следващата година очаквам да отчетем едни по-добри ръстове в рамките между 4 и 6% при новите кредити.

Ще има нови, по-разнообразни продукти. Лихвите по ипотечните кредити се надявам в края на годината да се движат между 5.5-6.5%. Може в някои промоции да видим и по-ниски нива.

При потребителските кредити лихвите ще се движат между 7 и 11%. При бизнеса, където диапазоните са различни, лихвите може би ще са между 4.5 и 8%.

Как ще се развива жилищният пазар през следващата година? Цените на жилищата накъде ще вървят?

Цените на жилищата ще останат стабилни. Само в някои квартали с много голямо търсене може би ще видим ръстове, но те няма да са сериозни - между 3 и 5%. Ще има един по-активен пазар на имоти.

Още тази година виждаме, че ръстовете са между 10 и 15% при сделките. Ще има ръст на новото строителство. Започват много нови проекти. Така че очаквам един динамичен жилищен пазар със стабилни цени на имотите.