Кафето е най-добре представящата се суровина през изминалата година, като за периода то е поскъпнало с 46%.

За разлика от петрола, при който свръхпредлагането до голяма степен е в основата на поевтиняването на суровината, при кафето действат напълно противоположни сили – опасения за проблеми с предлагането от Бразилия.

Изключителната суша в страната е допринесла за лоша реколта при кафето в най-големия му световен производител. Дъждовете ще бъдат под средните през следващите 10 дни, според прогнозите за времето в страната.

Сортът „Арабика“ е поскъпнал с 50% през изминалата година, или най-много сред компонентите на индекса, следящ суровините.

Само през първото тримесечие на миналата година кафето поскъпна с 61%, или най-много от 17 години насам, като причината бе отново сушата.

Кафето продължава да поскъпва и в началото на новата година. Фючърсите с доставка през март повишиха нивата си с 4% до нива от 1.7505 долара за паунда вчера. За двата дни до вчера ценната суровина добави 8.6% към стойността си, или най-много от 7-ми април.

Цената на кафето изпадна в „мечи пазар“ на 11 декември, след като ноември се оказа най-дъждовния месец на изминалата година. Суровината поскъпна от 2.25 долара за паунд до около 1.60 долара за паунд в началото на годината.

Настоящите нива на кафето не са най-лошото което сме виждали при суровината, въпреки поскъпването й. През 2011-та година подобни фактори свързани с опасения за предлагането инициираха поскъпване на суровината до нива от 3 долара за паунд.

Последваха две години на силно поевтиняване, което отне около 70% от стойността на кафето.

Заедно с кафето в момента поскъпва и цената на захарта. Причините са същите – сушата в Бразилия, което може да наруши доставките от страната. Фючърсите на захарта поскъпнаха с 4.3% до 14.87 цента за паунд, което бе най-голямото й повишение от 6-ти юни 2012-та година насам.

През изминалата година захарта поевтиня с 12%, регистрирайки рекордно четвърто поредно годишно понижение

Според специалистите може да мине още месец два, преди края на поскъпването на петрола и нормализиране на обстановката.