САЩ са ангажирани България да стана силна и суверена държава. Това заяви държавният секретар на Джон Кери по време на общата пресконференция с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет в четвъртък.

Той заяви, че в страната ни има големи възможности за инвестиции. "Преди всичко има значение енергийната диверсификацията и това не е решение срещу никоя страна – никоя държава не трябва да бъде зависима изцяло един доставчик.

САЩ са готови да помогнат на България да вземе трудни решения, за привличане на инвестиции и за създаване на план за бъдеще", подчерта Кери и добави, че в България ще бъде изпратен енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката.

Колкото по-бързо има реформи, толкова по-скоро ще постъпят инвестиции. Надяваме се да работим заедно, ръка за ръка. Народът на България искат да знаят какво ще стане след спирането на Южен поток, затова сме готови да помагаме на правителството да постигне правилните решения. Наистина сме ангажирани с тази помощ, продължи Кери.

Борисов на свой ред изтъкна, че в България има мораториум върху добива на шистов газ с фракинг, докато не се намери технология, която да гарантира 100% екологията. „По тази тема позицията ни винаги е била много ясна и нашите партньори я знаят”, каза Борисов, цитиран от bTV.

Борисов заяви, че България настоява за инвестиции от американската компания „Уестингхаус”. Премиерът добави, че САЩ ще подкрепи София пред ЕП за европейско финансиране на газовия интерконектор с Гърция.

Целта за изграждане на цяла и мирна Европа все още не е постигната, коментира Кери, който акцентира върху темата за колективната сигурност. Той обясни, че САЩ и България ще задълбочат съвместните си учения, така че страната ни да бъде съвместима със силите на НАТО.

Много се радвам да съм тук в този важен момент, във времена на големи предизвикателства, добави Кери. Той изрази задоволството си от създаването на общи работни групи.

Премиерът Борисов коментира, че по време на визитата на държавния секретар е било препотвърдено стратегическото партньорство между Вашингтон и София.