Много от най-влиятелните бизнес лидери, политици и знаменитости се очаква през тази седмица да посетят швейцарския алпийски курорт Давос, където от 1971 г. се провежда годишната среща на Световния икономически форум.

Тази година се очаква да присъстват над 40 държави глави и министър-председатели, както и 2 500 бизнес лидери, според официалната програма на събитието.

В последните години Давос посещават и доста знаменитости. Актьорът Мат Деймън и рокзвездата Боно бяха две от тях през миналата година.

Тази година няма да е по-различна, като на събитието се очакват известни лица от света на политиката, спорта, киноиндустрията и технологиите.

Вижте кои известни личности се очаква да посетят Давос през тази седмица, според CNBC:

Фарел Уилямс

Като изпълнител и творец, рапър, продуцент и моден дизайнер, Фарел пожъна сериозни успехи през последните две години с поредица от хитове.

Сега той посвещава вниманието си на Bionic Yarn - компания, която трансформира рециклирани тъкани в траен текстил. Фарел е креативен директор и посланик на марката на компанията и твърди, че е "щастлив" да се присъедини към политиците и бизнес лидерите в Давос.

Бил Гейтс

Гейтс ще бъде в Давос за пореден път. Миналата година той прогнозира, че до 2035 г. в света почти няма да има бедни страни.

Гейтс напусна председателското място в борда на директорите на Microsoft през февруари, но остава съветник на компанията.

Ангела Меркел

Страдащата от слаб растеж и дефлация, икономика на еврозоната е една от основните икономически теми на 2015 г.

Към германския канцлер тази година ще се присъедини и министър-председателят на Италия Матео Ренци. И двамата ще очакват решението на ЕЦБ, което се очаква в четвъртък.

Вижте още: Най-богатият 1% скоро ще контролира половината световно богатство

Джордж Сорос

84-годишният милиардер, инвеститор и филантроп присъства в Давос и миналата година, където говори за руския президент Владимир Путин още преди конфликта в Украйна да е започнал.

Той сподели пред CNBC, че Путин става "по-агресивен у дома и в чужбина."

Лари Съмърс

Бившият финансов министър на САЩ ще се завърне отново в Давос.

Миналата година той влезе в спор с британския финансов министър Джордж Осборн по време на панел, организиран от CNBC.

Ерик Шмид

Изпълнителният президент на Google Ерик Шмид също ще пътува до Давос. Освен него там ще бъдат още Мариса Майер от Yahoo и Шерил Сандбърг от Facebook.

Миналата година Шмид сподели пред CNBC, че заслугата за започването на дебат по въпроса за сигурността срещу неприкосновеността на личните данни е на бившия американски шпионин Едуард Сноудън.

Вижте още: Страните с най-много милиардери

Ли Кецян

Китайският премиер Ли Кецян ще бъде един от най-интересните участници по време на тазгодишното събитие.

Китай изпитва затруднения да привикне с края на двуцифрения икономически растеж, а централната банка на страната се опитва да смекчи този преход.

Кристин Лагард

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) присъства редовно в Давос и тази година ще вземе участие в редица семинари.

В момента МВФ преговаря за спасителни средства за Украйна и предупреди, че световният икономически растеж е "слаб и неравномерен."

Джак Ма

Основателят на Alibaba ще сподели с присъстващите визията си за това как цифровизацията променя начина, по който хората купуват, продават и общуват.

Рекордното IPO на неговата компания се състоя през миналата година, но след това Ма сподели пред CNBC, че това е засилило допълнително стреса у него. Той заяви, че е изморен и че не му харесва да бъде богат.

Андреа Бочели

Италианският тенор е основател на Andrea Bocelli Foundation, която помага на хора в нужда.

Бочели ще води семинар за технологичните открития, които ще позволят на незрящите хора да живеят по-самостоятелно.

Вижте още: 10 семейства, чийто живот беше съсипан от славата и парите

Анджелик Киджо

Носителката на Грами Анджелик Киджо е и посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Тя ще получи награда по време на събитието за заслуги към подобряването на състоянието на света.

Мариса Майер

Миналата година главният изпълнителен директор на Yahoo прогнозира, че 2014 г. ще бъде "преломен момент" за еволюцията на интернета.

"Наистина фундаментални неща се случват," казва тя по време на дебат. "Вижте мобилния интернет, широколентовия интернет, интернета на нещата, те ще променят фундаментално ежедневните навици на всички."

Will.i.am

Уилям Адамс е музикант и акционер в компанията Beats, който е по-популярен с псевдонима си Will.i.am. Той също ще предприеме дългото пътуване до швейцарските Алпи.

Той ще представлява своята фондация I.Am.Angel Foundation, която има за цел да „променя животи, образование, вдъхновение и възможности," според нейния уебсайт.

Джейми Даймън

Даймън е един от редовните участници в Давос. Главният изпълнителен директор на JPMorgan ще пристигне в Швейцария седмица, след като банката обяви последните си финансови резултати.

Те бяха засегнати от съдебни разходи, а Даймън обяви, че банките са "обект на атака."

"Има по пет или шест регулаторни органи, които ни следят по всеки въпрос," каза той по време на пресконференция миналата седмица.

"Очевидно компаниите допускат грешки. Ние се опитваме да ги поправи, да разрешим проблема и си признаваме," казва още Даймън.

Вижте още: Няколко вдъхновяващи цитата от най-великите инвеститори

Питър Гейбриъл

Музикалната легенда Питър Гейбриъл започва звездната си кариера от английската банда Genesis. Той става световно известен като солов изпълнител с хита си от 1986 г. Sledgehammer.

Гейбриъл ще бъде в Давос като представител на неговата компания Real World, която се занимава с музикални записи и издателска дейност.