Щетите от изненадващото решение на швейцарската централна банка от миналата седмица тепърва ще растат над първоначалните оценки от 400 милиона долара за институции като Citigroup, Deutsche Bank и Barclays, смятат анализатори.

„Загубите ще са в размер на милиарди долари“, смята Марк Уилиямс, специалист по рисков мениджмънт в Boston University. „Те ще варирарат от големите банки до брокерите, хеджфондовете, взаимните фондове и спекулантите. В същото време най-вероятно ще станем свидетели на ефекта на ехото от това решение, който ще се прояви и при другите финансови активи“, коментира още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Само Citigroup е регистрирала загуба от над 150 милиона долара от решението на централната банка. Близо 150 милиона долара се изчислява да е загубата на Deutsche Bank, а тази на Barclays е за над 100 милиона долара.

Изненадващото решение доведе до затварянето на редица хеджфондове, както и до фалита на няколко валутни брокери. Марко Димитриевич, преживял поне пет кризи на развиващите се пазари, затваря най-големия си хеджфонд, който, според запознати, е загубил почти всичките си активи след решението на швейцарската банка.

Към края на миналата година фондът е разполагал с активи от близо 830 млрд. долара.

Под заплаха моментно бе и най-големият валутен брокер в САЩ - FXCM Inc. От там получиха финансова инжекция в размер на 300 милиона долара от Leucadia National Corp., след като предупредиха, че случилото се заплашва нормалното функциониране на брокера.

Клиенти на брокера са реализирали оборот от 1.4 трлн. долара през последното тримесечие на миналата година

Загуби са довели до това клиентите му да дължат над 225 милиона долара.

„Загубите на банките не са толкова големи, но по-скоро сочат, че те все още залагат, като поемат позиции“, коментира Гордън Кер, бивш банкер в консултантската група Cobden Partner.

„Брокерите, загубили пари, би следвало да се притесняват, че ще бъдат напуснати от клиентите, което може да доведе до сериозно намаляване на ликвидността“, допълва още специалистът.