Светът никога повече няма да види цена от 100 долара за барел петрол, заяви един от най-големите инвеститори на Саудитска Арабия пред CNBC.

Принц Алуалид бин Талал, председател на Kingdom Holdings, говори след смъртта своя чичо крал Абдула. Алуалид призна, че неговата страна, която генерира 90% от бюджета си от продажбата на петрол, усеща негативния ефект от спада в цената, но прогнозира, че Саудитска Арабия няма да отстъпи първа.

Според него "поредица на събития" са довели до спада в цената на петрола, а не както някои предполагат сценарии от страна на Саудитска Арабия за нанасяне на удар по възродената щатска енергийна индустрия.

"Могат да ви уверя, че Саудитска Арабия в момента не използва цената на петрола, за да вреди на фракинг индустрията в САЩ," заяви Алуалид, добавяйки, че на пазара "има свръхпредлагане, докато същото време търсенето не е толкова високо."

Вижте още: Прекрасният живот на принц Алуалид бин Талал

Липсата на баланс на пазара означава, че пътят обратно към цена от 60-70 долара за барел петрол "няма да е толкова лесен и толкова бърз," според принца, който смята, че пазарът може би още не е достигнал дъно.

Предвид ниската цена на петрола, Алуалид признава, че мощта на ОПЕК в световен мащаб е отслабнала.

"Не бих казал, че ОПЕК е мъртва, но смятам, че със сигурност влиянието на организацията вече не е същото, както преди години". Той също така добавя, че „има една игра за това кой трябва да намали производството първи между членовете на петролния картел и страните, които не са членки на ОПЕК“.

"В крайна сметка няма съмнение, че някои страни ще трябва да отстъпят и да намалят производството си. Не очаквам обаче как Саудитска Арабия или ОПЕК ще отстъпят," казва той.

На въпрос за състоянието на световния валутен пазар, Алуалид отговаря "Аз съм почитател на долара."