Може би сте чували, че Карлос Слим е най-богатият мексиканец и то с голяма преднина пред останалите. Вероятно обаче не знаете имената на останалите четирима души, които попълват челната петица на класацията на най-богатите мексиканци и как са се озовали там.

Някои от тях са предприели мъдри бизнес решения. Други пък са били на подходящото място в подходящото време, пише Investopedia. В момента състоянието на четирима от петимата намалява.

Защо се случва това? И защо богатството на един от тях постоянно се увеличава? Вижте.

Ева Гонда де Ривера

Състояние: 6.8 млрд. долара (през 2012 г. е било 6.5 млрд. долара)
Място в мексиканската класация: 5
Място в световната класация на милиардерите: 195

Състоянието й се дължи на наследяването на дял във FEMSA.

Когато Еугенио Гарза Лагуера умира, той завещава 27% от FEMSA на своята съпруга и четири дъщери. Една от тези дъщери е омъжена за главния изпълнителен директор на FEMSA.

Подразделението на FEMSA за бутилиране на продукти на Coca-Cola се разраства из цяла Латинска Америка посредством придобивания.

Веригата магазини на FEMSA - Oxxo, също се увеличава, като в момента в Латинска Америка има над 11 000.

Рикардо Салинас Плиего

Състояние: 7.8 млрд. долара (през 2012 г. е било 9.9 млрд. долара)
Място в мексиканската класация: 4
Място в световната класация на милиардерите: 162

Натрупал е състоянието си от търговия на дребно и медии.

Рикардо Салинас Плиего притежава Grupo Salinas и Grupo Elektra, които имат дялове в сферата на телевизията, телекомуникациите, търговията на дребно и банките.

Напоследък обаче спадът в потребителските разходи доведе до по-слаби продажби и отпускането на по-малко кредити.

Това са най-големите причини за спада в състоянието на Рикардо Салинас Плиего напоследък.

Вижте още: Колко печелят милиардерите за всеки ден от живота си

Алберто Байерес

Състояние: 9.9 млрд. долара (през 2012 г. е било 16.5 млрд. долара)
Място в мексиканската класация: 3
Място в световната класация на милиардерите: 122

Натрупал е състоянието си от минна дейност.

Алберто Байерес е собственик на Peñoles, втората най-голяма миннодобивна компания в Мексико. Неговото състояние намалява заради по-ниските цени на металите.

Той също така е собственик на El Palacio de Hierro - верига луксозни универсални магазини, и притежава дял във Fomento Económico Mexicano, S.A.B. de C.V. (FEMSA), която е най-голeмият производител на напитки в Мексико и Латинска Америка.

На фона на по-слабия икономически растеж в Мексико, потребителите обаче ограничиха разходите си, а новите данъци върху безалкохолните напитки също не помагат.

Херман Лареа Мота Веласко

Състояние: 12.8 млрд. долара (през 2012 г. е било 16.7 млрд. долара)

Място в мексиканската класация: 2
Място в световната класация на милиардерите: 80

Натрупал е състоянието си от минна дейност.

Херман Лареа Мота Веласко притежава мажоритарен дял в Grupo México S.A.B. de C.V. - най-голямата миннодобивна и инфраструктурна компания в страната.

За негово съжаление, когато световният икономически растеж е бавен, цената на медта пада. Това пък се отрази на цената на акциите на Grupo México. За последните две години акциите на компанията са поевтинели с 13%.

Освен минните активи, Grupo México притежава и два железопътни пътя, както 30-процентен дял в Grupo Aeroportuario del Pacífico.

Вижте още: Тайнственият милиардер

Карлос Слим

Състояние: 71.2 млрд. долара (през 2012 г. е било 74 млрд. долара)
Място в мексиканската класация: 1
Място в световната класация на милиардерите: 3 (след Бил Гейтс и Уорън Бъфет)

Състоянието му е натрупано от телекомуникации, минна дейност и имоти.

Карлос Слим е собственик на America Movil, която развива телекомуникационна дейност в 18 държави. Неотдавна America Movil контролираше 80% от фиксираните телефонни линии и 70% от мобилния пазар в Мексико.

Съгласно приетите нови закони в страната обаче никоя компания не може да притежава повече от 50% дял от който и да е от двата пазара. Миналата година Слим продаде част от активите си, за да спази тези изисквания.

За негова радост, компанията му развива дейност в 18 държави, така че това не беше голям удар за него.

Въпреки че губи част от парите си през последните няколко години, загубите са минимални, в сравнение с това, което изгубиха други мексикански милиардери за същия период.

Макар и повечето от най-богатите мексиканци да отчитат спад в личното си състояние, вероятно никой от тях не се е разтревожил прекалено много.

В следващите години ще е интересно да се види дали Ева Гонда де Ривера ще продължи да се изкачва в класацията. Едно нещо обаче е сигурно. Никой няма да настигне Карлос Слим.