В миналото кръглите домове са модерни за кратък период от време. Днес никой, с изключение на онези, които обичат да правят необикновени неща, не се сеща за тях.

Някои ги намират за остарели, а други не са запознати с широкия асортимент от ползи, които те предоставят.

Кръглите сгради са по-удобни, безопасни и енергийно-ефективни от останалите. Ако комбинирате тази форма със съвременни материали, можете да получите истинско чудо на архитектурата и дизайна.

Кръглите домове имат невероятна устойчивост срещу природни бедствия. Те издържат на силни ветрове и дори на вълни цунами.

Вижте още: 13 хипнотизиращи екстериора

Кръглата структура има множество свързващи точки, които пазят сградата непокътната по време на природни бедствия. В миналото за тази цел са използвани въжета, кожи и лози, а в днешно време в центъра на сградата се поставят стоманен пръстен, стоманени скоби, болтове, сеизмични и ураганни връзки и стоманени кабели.

Заобленият покрив, който е наистина уникален архитектурен дизайн, може да издържи на много силни ветрове.

Друга много важна и ефективна функция на кръглата структура е отвореното пространство в горната й част. То спомага за естествената циркулация на въздуха в дома, което сериозно намалява разходите за отопление.

Освен това тези сгради имат още едно забележително качество – тяхната форма не позволява на външния шум да влезе вътре и омекотява врявата вътре в тях.