Постоянно повишаващите се цени на имотите във Великобритания изглежда ще се окажат дълготрайна тенденция, тъй като нови пенсионни правила позволяват на възрастните хора да изтеглят предсрочно събраните за пенсия средства и да наводнят пазара на имоти, като купуват жилища и след това ги отдават под наем.

Лихвите са на рекордно ниски нива (основната лихва е 0.5%) и традиционните спестявания не осигуряват прилична доходност. Британското правителство вече позволява на представителите на поколението, родено след Втората световна война в периода 1956 – 1964 г., да изтеглят част от събраните за пенсиите им средства наведнъж.

Това, от своя страна, води до води до по-мащабни инвестиции в имоти от страна на по-възрастното поколение.

Това може би е страхотно за пенсионерите, които гледат повече към имотите, за да увеличат средствата, които получават, но е лоша новина за внуците им, които няма да могат да си позволят закупуването на жилище заради високите цени.

Вижте още: Апартаментите в Централен Лондон поскъпват с 33% през 2014 г.

Според проучване на Old Mutual Wealth, 11% от британците, които наближават пенсия, планират да си купят второ жилище, което да отдават под наем. За сравнение, 6% от възрастните хора разчитат на този доход, за да преживяват.

Според официалната статистика средната цена на жилищата във Великобритания в момента е 271 000 паунда (366 000 паунда). Цените в Лондон пък са с 90% по-високи, отколкото са били преди десетилетие.

Британското правителство се опита да привлече на пазара колкото се може повече купувачи, които искат да се сдобият с първия си дом.

В края на миналата година министър-председателят Дейвид Камерън обяви, че много хора, които искат да си купят дом, ще могат да се възползват от схемата Help to Buy, според която се изискват само 5% самоучастие, но също така и че младите ще могат да си купят определен брой жилища с 20% отстъпка в цената.