Европейските правителства заемат средства при най-ниските лихвени нива в историята. Една от европейските страни дори заема средства при най-ниски лихви от 500 години насам, според изследвания на Bank of America Merrill Lynch.

Британското правителство заема средства относително по-скъпо, в сравнение с останалите европейски страни. Лихвите там са близки до най-ниските нива от 1950 година. За много от страните обаче лихвите са най-ниски от столетия насам.

Лихвите по немските правителствени облигации са близки до най-ниските в историята им стойност. По-ниски лихви е имало само през 20-те и 30-те години на миналия век, когато Германия е ставала свидетелка на рекордни дефлации и инфлации.

Лихвите по испанските облигации, които през 2012 година достигнаха пикови нива при над 7%, се понижиха сериозно през следващите години, за да достигнат изключително ниски стойности към днешна дата.

Те са при най-ниските си нива от 1821 година насам, като тези по 10-годишните облигации са под 2% в момента.

Доста подобна на Испания е и ситуацията при Италия. Италианското правителство е заемало средства при доста високи лихви през по-голямата част от 20 век.

По време на кризата в еврозоната лихвите по италианските дългови книжа се повишиха драстично, като регистрираха сериозно понижение през последните три години. В момента са при най-ниските си нива от 1807 година.

Лихвите по френските дългови книжа, при нива от 0.62% при 10-годишните облигации, са най-ниски в историята от 1746 година насам.

Лихвите по дълговите книжа на Холандия са най-ниски от началото на историята от 1517 година насам, или отреди близо 500 години.