Българският състезател по ориентиране Кирил Николов-Дизела ще се състезава в първото скоростно изкачване на Айфеловата кула, което ще се състои днес в Париж.

Дизела е един от 40-те спортисти от цял свят, които са селектирани за участие в първото издание на нетрадиционната надпревара.

Дизела коментира, че се е подготвял за състезанието, но не знае какво може да очаква, защото не познава конкурентите си и участва за първи път в такова нетрадиционно бягане.

Кирил Николов има сребърен медал от Европейско първенство по ориентиране. Той е известен и с екстремните предизвикателства, които си отправя. През 2013 година той си постави за цел да надбяга лифта от кв. Драгалевци до станция Бай Кръстю на Витоша и успя да победи лифта с 6 секунди.

Миналата година Дизела имаше амбициозния план да подобри рекорда за преминаване на планинско трасе от Ком до Емине. Трасето е с дължина близо 600 км, а за да постави рекорд, Дизела трябваше да го измине за 5 дена и 14 часа. Лошото време в последния ден, обаче, осуети плановете му. При достигане на лимита за време Дизела беше само на 11 км от целта, но поради влошените метеорологични условия пробегът беше прекратен.

Скоростното изкачване на Айфеловата кула ще се предава на живо по Eurosport 2 за Англия и Франция от 21 часа днес (20 март 2015). Българският канал на Eurosport 2 ще го излъчи на запис.

Дизела тренира на стената на язовир Кърджали