Азиатските индекси се повишиха в понеделник, като китайските достигнаха близо седемгодишен връх. Очакванията за нови стимули от страна на правителството за китайската икономика, под формата на инфраструктурни проекти, съдействаха за новия ръст на пазара.

По-нататъшно въздействие върху световните индекси през следващите седмици се очаква да окажат данните за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика, в края на тази седмица. Те ще дадат повече яснота на инвеститорите относно това кога биха могли да очакват начало на повишение на лихвите от страна на Фед.

Шанхайският основен индекс добави 1.9% към стойността си и е на път да тества върха си от май 2008 година насам. Сериозен ръст отбелязаха акциите на строителните компании, като индексът, следящ представянето им, добави 3.5% към стойността си.

След слабия си старт, японският Nikkei 225 в крайна сметка отбеляза повишение от 0.8% за деня. Спекулациите за покупки на акции в края на този месец, предвид на края на финансовата година в страната, съдействаха за ръста на индекса.

Индексът, следящ представянето в азиатския регион – MSCI Asia-Pacific, добави 0.4% към стойността си.

На положителна територия се търгуват и фючърсите на щатските индекси. Тези на широкия SP 500 се разменят при нива от 2 068 пункта.

Петролът продължи да поевтинява, след като Иран е все по-близо до споразумение относно ядрената си програма - факт, който може да добави към световното предлагане на суровината.

Брентът загуби 42 цента от стойността си до ниво от 55.99 долара за барел с доставка през май, а златото се търгува при нива от 1 194 долара за унция с незабавна доставка.