Азиатските индекси последваха ралито на Уолстрийт вчера. Индексът, следящ представянето в региона, добави 0.5% към стойността си и е на път да регистрира повишение от 4% за тримесечието.

Австралийските индекси се повишиха с 0.9%, докато японският Nikkei 225 се понижи минимално, като загуби 0.2% от стойността си.

Волатилният китайски индекс Shanghai Composite се повиши до нов седемгодишен максимум следствие на очакванията за по-нататъшни стимули за икономиката под формата на инфраструктурни проекти. Шанхайският индекс е най-повишаващият се в региона за първото тримесечие със 17%.

Щатските индекси Dow Jones и S&P 500 добавиха вчера по над 1% към стойностите си и завършиха на по-малко от процент от достигането на нови рекордни стойности.

Вчера правителството на Китай оповести планове за намаляване на самоучастието при покупката на второ жилище, както и потенциални по-нататъшни намаления на задължителните минимални резерви на банките.

„Намаляването на данъците, разхлабването на условията за покупка на второ жилище и по-нататъшно намаляване на задължителните минимални резерви ще са част от политиката за подпомагане на слабия имотен пазар. Това ще има положителен ефект в средносрочен план върху ръста на китайската и глобалната икономика“, коментира Еван Лукас, пазарен стратег в IG, цитиран от CNBC.

Предупрежденията на ръководителя на централната банка, че трябва да се следи дефлацията, също подсилиха спекулациите за по-нататъшна стимулираща монетарна политика от страна на финансовата институция.

Еврото продължи да губи позиции спрямо долара, като се понижи с нови 0.4% до 1.0788. За тримесечието поевтиняването на еврото е на път да възлезе на около 10%.

Петролът продължи да поевтинява, като фючърсите на брента с доставка през май загубиха близо 1% от стойността си до нива от 55.90 долара за барел. Златото се търгува при нива от 1 183 долара за унция.