Щатските индекси се понижиха вчера вследствие на влошаващите се очаквания за тримесечните резултати на компаниите. Девет от десетте сектора в широкия индекс S&P 500 приключиха вчерашната сесия с понижение, водени от индустриалните компании, загубили средно 1.1%.

Акциите на General Electric загубиха 3.1% от стойността си след повишението им в петък, когато от компанията обяви, че може да върне над 90 милиарда долара на инвеститорите до 2018 година.

Прогнозите за печалбите на компаниите от индекса S&P 500 са за понижение от 2.9% през първото тримесечие спрямо същото на миналата година.

„Налице са известни опасения относно това какви ще са прогнозите на компаниите за следващите тримесечия и инвеститорите са внимателни“, коментира Джон Кери, портфолио мениджър в Pioneer Investment Management, цитиран от CNBC.

“Повечето инвеститори очакват слаби резултати вследствие на силния долар, ниските цени на петрола и слабите потребителски разходи. Предстои да видим“, допълва още специалистът.

Сред компаниите, които ще оповестят своите резултати през тази седмица, са GE, Intel и Johnson & Johnson. Тримесечните си резултати ще обявят и няколко големи банки, сред които JPMorgan Chase & Co и Bank of America Corp.

Индексът Dow Jones загуби вчера 80.6 пункта от стойността си, а S&P 500 се понижи с 9.63 пункта до 2 092.43 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се търгува минимално под психологическата граница от 5 000 пункта и е само на 120 пункта от достигането на нов исторически рекорд.

Акциите на Netflix Inc се повишиха с 4.4% вчера до нива от 474.68 долара. От компанията обявиха, че се подготвят за обратен сплит от близо 30 пъти.

Петролът добави близо половин долар към стойността си до нива от 58.45 долара за барел с доставка през май.

Златото се търгува без съществена промяна в нивата си при 1 200 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се разменя за 16.2 долара за унция с незабавна доставка.