Последните данни за резултатите на взаимните фондове не са изненадващи, като сочат, че основната част от активните фондове се представят по-зле от индексите, с които се сравняват за една, три, пет и десет години назад.

Един от основните мотиви, ползвани от мениджърите на активните фондове, е, че те се представят по-добре от пазара в моменти на „мечи пазари“. Дали обаче това е точно така?

Виж още: Десет фонда с потенциал през 2015 година

Данни на SPIVA за резултатите на фондовете при последните два мечи пазара – този от 2000-2002 (със загуба на индекса от 31%) и 2008 година (когато индексът губи 44% от стойността си), сочат, че нещата не стоят съвсем така.

* Данни: SPIVA

На практика само една група активни фондове бият бенчмарка, с когото се сравняват и това са фондовете, инвестиращи в големи компании.

През 2008 година около 80% от фондовете, инвестиращи в големи щатски компании, са били пазара, докато през периода 2000-2002 година 65% от тях са се представяли по-добре.

Всички останали групи активни взаимни фондове са се представяли в основната си част по-зле от индексите, с които са се сравнявали.