Цената на златото се стабилизира до голяма степен през април след изключително тежкия март. Анализаторите от финансовата институция Wells Fargo обаче предупреждават инвеститорите да не са твърде оптимистични за бъдещето на благородния метал.

Наскорошното повишение в цената на златото бе подкрепено от лошите данни за щатската икономика, което намали перспективите за скорошно повишение на лихвите от страна на Фед.

Виж още: Хеджфондовете очакват спад в цената на златото

С настъпването на пролетта обаче очакванията са за подобрение в пазара на труда, както и при останалите макропоказатели, което може да окаже негативно въздействие върху цената на златото, коментират анализатори от Wells Fargo.

Несигурността, свързана с Гърция, както и геополитическото напрежение, бяха други фактори, повлияли в посока на ръст за цената на златото.

Акциите на най-големия базиран върху злато индексен фонд - SPDR Gold Shares (GLD), се повишиха с 4.2% през последния месец. От началото на годината повишението е от 1.6%.

От финансовата институция очакват златото да приключи тази година в диапазона между 1 050 и 1 150 долара за унция. Това би било понижение с между 4 и 12% спрямо днешната цена на благородния метал.

В допълнение, банката препоръчва на анализаторите да не залагат срещу щатската икономика и долара.

„Ниската инфлация, по-силният долар и повишение на лихвите от страна на Фед по-късно през тази година са негативни фактори за цената на златото“, според Пол Кристофър, анализатор в Wells Fargo.