Повишението на борсовите индекси в континентален Китай до седемгодишен връх е увеличило броя на китайските милиардери и милиардерски семейства до рекордните 400, според Forbes.

Предишният рекорден брой от 242 беше отчетен от изданието през октомври, а настоящото увеличение затвърждава позициите на Китай като една от страните с най-много милиардери.

Цените на акциите в Китай се повишават на фона на надеждите за икономически стимули, след като БВП отчете ръст от 7% за първото тримесечие, който бе най-ниският от 2009 г. насам.

Правителството също подпомага пазара с мерки за улесняване на достъпа до капитали за малките компании и подкрепя прехвърлянето на част от дълговите рискове от държавните компании към инвеститорите от частния сектор.

Най-високо класираният нов милиардер, който не попада в тазгодишната световна класация на милиардерите на Forbes, е и най-богатата жена в света в технологичния сектор. Това е Зу Кунфей, главен изпълнителен директор на Lens Technology, която е доставчик на Apple.

Нейното състояние се оценява на 10.2 млрд. долара. Сред новите технилогични милиардери е и Яо Джънбо на листваната в САЩ 58.com.

Тримата най-богати китайци са Ли Хеджун, председател на Hanergy Group (31.3 млрд. долара), имотният магнат Уан Дизенлин от Wanda Group (29.6 млрд. долара) и председателят на гиганта в онлайн търговията Alibaba Джак Ма (23.4 млрд. долара).

Ако бъдат добавени милиардерите и в Хонконг и Тайван, Китай може да се похвали с 500 милиардери и милиардерски семейства. В този по-общ план най-богатият човек си остава живеещият в Хонконг Ли Ка-шин, чието състояние възлиза на 35 млрд. долара.