Китайският производител на смартфони - Huawei Technologies представи днес най-новия си евтин смартфон - Honor 4C.

С него компанията цели да подсили позициите си на силно конкурентния сегмент на евтини смартфони, където са концентрирани основно продажбите на развиващите се пазари. Моделът е директно предизвикателство към евтините смартфони на основния конкурент на компанията на китайския пазар - Xiaomi.

Смартфонът е с 5-инчов дисплей, или същия по размер като популярния модел Xiaomi Mi 4. Стартовата му цена обаче, е далеч по-ниска при ниво от 799 юана (129 щатски долара), спрямо тази от 250 долара за модела Mi 4.

Резолюцията на дисплея на Honor 4C е 1 280 х 720 пиксела и 294 точки на инч. Чипът е осемядрен Kirin 620 с честота 1.2 GHz. Той е с 13-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера.

Оперативната му памет е 2 GB, а вътрешната е 8 GB, като може да се разширява с карта до 32 GB. Батерията е с капацитет от 2 550 Мah.

За да се намалят разходите, моделът Honor 4C ще се продава предимно онлайн, през популярни онлайн търговци, сред които сайтовете на Alibaba Group Holding.

Основано от Huawei преди по-малко от две години, до голяма степен независимото звено Honor пусна на пазара няколко евтини смартфона, които се радват на изключителна популярност. Тези смартфони, подобно на Xiaomi се предлагат ексклузивно онлайн.

От Huawei обявиха, че са продали 20 милиона смартфона с марката Honor през изминалата година, или близо една трета от продадените от Xiaomi 60 милиона смартфона за 2014 година.

Huawei е четвъртият най-голям производител на смартфони в света с продадени 68 милиона смартфона през изминалата година, или пазарен дял от 5.5% в световен мащаб, според данни на консултантската компания Gartner.