Вероятно никога не сте чували за Уес Си Скайлс, но би трябвало. Той беше активен гмуркач и фотограф, който не само се вълнуваше силно от опасността, плувайки из вертикалните пещери около Бахамите.

Неговата работа вдъхнови един от най-успешните създатели на филми за всички времена. Джеймс Камерън бе толкова впечатлен от работата на Скайлс и неговия усет за приключения, че решава да заснеме с негова помощ филма Sanctum.

Според слуховете, втората част на Аватар е вдъхновена отново от невероятните приключения на Скайлс, особено тези, осъществени под водната повърхност и сред пещерните системи.

На пръв поглед неговите снимки изглеждат сякаш от друг свят. Те са нереални и по-скоро рисунки, отколкото истински фотографии. Но в тях няма нищо фалшиво.

Милиони туристи посещават Бахамите всяка година, но повечето от тях нямат идея за огромните пещерни системи, разположени под краката им. Пещерите се достигат чрез „сини дупки”, които на това място са хиляди.

Според информация на Daily Mail, тези пещери са „гмуркачески еквивалент на катеренето на върха К2”, който се смята за един от най-опасните планински маршрути. Не са малко катерачите, които намират смъртта си по пътя към заветния връх.

Вижте още: Най-добрите места за гмуркане на Карибите

Същото се случва и с пещерите на Бахамите. Самият Скайлс завършва земния си живот под вода през 2010 година. Джеймс Камерът посвещава филма Sanctum на него. Ако планирате да посетите поне една синя дупка на Бахамите, ето малко материал за домашно.

Въпреки че има около 1000 сини дупки около Бахамите, само 1/5 от тях са наистина проучени.

„Проучването им е много опасна мисия. Пещерите са тъмки като в рог, необятни и като лабиринт. Най-дълбоките сини дупки достигат до 600 фута дълбочина и свързват пещери на хиляди фута разстояние в различните посоки.

От AbacDives са установили безопасен маршрут по всяко време. Без тяхна помощ е почти невъможно да откриете пътя за връщане, преди кислородът в бутилката ви да привърши.

Гмуркачите носят със себе си три бутилки с нитро микс – един за употреба на влизане, един за излизане и един за спешни случаи. Освен това носят три светлини, които се използват като средство за комуникация и за навигация. Стандартните практики гласят, че ако светлината дори на един гмуркач угасне, цялата мисия се спира и всички гмуркачи излизат”, пише Daily Mail.