Стотиците острови, простиращи се на изток от Бали, са известни като Малки Зондски острови (или Нуса Тенгара). Този регион на Източна Индонезия става все по-популярна туристическа дестинация.

Някои от островите могат да се похвалят с впечатляващи плажове. Други предлагат пейзажи, племенни традиции и културни забележителности, които са наистина уникални.

От разноцветни кратерни езера през вулканични върхове до огромни гущери и древни ритуали – природното и културно разнообразие на Малките Зондски острови е това, което прави едно посещение на архипелага невероятно запомнящо се.

Вижте седем от най-забележителните острови от Нуса Тенгара:

Алор

Това е един от най-източните острови в архипелага. Той е и един от най-малко посещаваните, което го прави идеална дестинация за туристите, които искат да изпитат живот на остров с изключително незамърсена околна среда.

Вулканите в центъра на Алор формират страхотна бариера, която кара островитяните често да използват фериботи, за да пътуват до различни негови части.

Основните дейности за туристите, освен скитане из страхотната природа, са гмуркане из многобройните малки островчета по крайбрежието и припичане по невероятните плажове на Алор.

Западен Тимор

Намира се в източния край на Малките Зондски острови. Източен Тимор е независима страна. Купанг е главен град на региона и столица на Източните Малки Зондски острови.

Атракциите тук включват бели пясъци и ясни сини води, както и подземен естествен басейн, разположен в Кристалната пещера.

Купанг е мястото, на което задължително трябва да посетите местните магазини, в които ще откриете ръчно изработени текстилни и дървени изделия.

Близките острови на Кера и Семау предлагат отлични възможности за гмуркане.

Сумбава

Намиращ се в източната част на Ломбок, Сумбава е известен с добрите условия за сърф, въпреки че достигането до най-добрите места за това забавление са едно малко предизвикателство на този неразвит остров.

Със своя планински терен и консервативно мюсюлманско население, Сумбава не разполага с добра инфраструктура и места за настаняване, за разлика от други острови в района.

Сърфистите обаче обичат девствените му плажове, а той предлага ощеэ и удивителен природен резерват и страхотни места за гмуркане.

Вижте още: 20 невероятни снимки от най-обичаните острови от туристите

Сумба

Разположен в южната част на архипелага, Сумба е запазил непокътнати своите древни традиции.

Местните почитат гробовете на предците си от бронзовата епоха, все още хвърлят копия по време на военни игри, а текстилните им произведения са резултат от месеци труд.

Така че туристите с право се чувстват изгубени във времето, когато посетят острова.

Той предлага няколко курорта с бунгала, намиращи се край бели пясъчни плажове. За забавление се предлагат дейности като сърфинг, гмуркане и риболов.

Флорес

Разположен на изток от Сумбава и на запад от Лембата, остров Флорес предлага набор от природни и археологически чудеса.

Най-известната му забележителност е вулканичната калдера Кели Муту, в която има три езера, захранвани от вулканична газ, които променят цвета си, в зависимост от окислението на водата.

Археологическите находки изобилстват на Флорес. Сред тях са и скелетите на неизвестен досега вид Homo floresiensis, с прякор "хобит", които са открити през 2004 г.

Национален парк Комодо

Обхващащ островите Ринка и Комодо, Национален парк Комодо е известен по целия свят като местообитание на най-големия гущер на Земята – комодския варан.

Това е гигантски хищник, който може да достигне до 3 метра. Влечугите бродят свободно по островите, а посетителите разчитат на опитни водачи, за да ги пазят.

Национален парк Комодо е известен и като дестинация за гмуркане от световна класа. Това не е място за начинаещи водолази обаче, тъй като във водите му дебнат акули, морски змии и медузи, наречени морска оса.

6-те най-добри плажа в Европа, според Huffington Post

Ломбок

Най-западният остров в архипелага, Ломбок често е сравняван с най-близкия си съсед: Бали. Той разполага със същите красиви плажове, водопади и вулканичен пейзаж, но тук тълпите определено са по-малко.

В много отношения това е тропически рай, дори по-добър от Бали. Северната зона на острова е доминирана от огромен вулкан - Gunung Rinjani, който много туристи изкачват.

Трите малки острова, които се намират край бреговете на Ломбок на северозапад, са най-популярната плажна дестинация.

Ломбок предлага и луксозни курорти, изкуствени лагуни, смесица от хиндуистки, ислямски и местни архитектурни стилове и невероятни храмове.