Какво точно се случи с приватизацията през борсата в България – нищо съществено. Многократно през годините бяха декларирани намерения за активни действия, но всичко остана на ниво идеен проект, без конкретни стъпки в тази посока.

Искрено се надявам това да се промени. Това заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев по време на панела „Капиталови пазари“ в първия ден на форума Шумът на парите, в отговор на въпрос на модератора на панела Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital.

По отношение на самата борса, процедурата беше спряна и беше отново подновена през тази година. Същевременно ние научихме през медиите, че Агенцията за приватизация е получила становище от Комисията за финансов надзор относно това дали борсата и депозитарът трябва да се приватизират едновременно.

Борсата и дезопитарът в България са в някаква степен вертикално интегрирани. Борсата е вторият най-голям акционер в депозитара и общо взето нещата се случват, заяви още Иван Такев.

Проект, който започва в борсата, получава подкрепа в депозитара, тъй като на оперативно ниво двете са вертикално интегрирани. Всяка сделка на Борсата приключва в депозитара. Ето защо ние винаги сме изразявали становището, че те трябва да вървят в пакет, допълни отговора си изпълнителният директор на БФБ.

Нужна е промяна в корпоративното управление

Според Иван Такев, относно приватизацията през борсата, това, на което си заслужава да бъде обърнато внимание, е корпоративното управление на приватизираните предприятия.

Доколкото сама по себе си приватизацията е необходимото зло, то не е достатъчно. Виждали сме много случаи, дори на местния пазар, в които държавата продава някакъв процент от дадена държавна компания, но продължава да я управлява по стария начин. Няма как нещата да се случват, ако не бъде променена корпоративната култура, управлението от страна на мениджмънта.

Мениджмънтът трябва да отчита, че освен държавата като акционер има още голям процент от хора, които очакват различни неща от мениджмънта. Ако бъде пренебрегвано това, което акционерите искат, в крайна сметка разочарованието ще е пълно, смята изпълнителният директор на БФБ.

Той спомена в подкрепа на казаното дотук думите на проф. Стив Ханке вчера, че всяко публично-частно партньорство в крайна сметка завършва с корупция. Тук резултатите надали ще са по-различни.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.