На Шестото издание на „Шумът на парите“ изпълнителният директор на Българска фондова борса Иван Такев спомена някои от инициативите, които БФБ стимулира и подкрепя в името на финансовото образование на българина.

Той се върна към Конференцията, посветена на финансовото образование, на която проф. Стив Ханке заяви, че българите са финансово неграмотни, когато става дума за начално финансово образование. Става дума за съвсем началното разбиране за парите и как функционира една икономика.

Ние полагаме много сериозни усилия по отношение на финансовото образование, доколкото считаме, че образованието е това, което определя движението на една държава в по-дългосрочен период.

БФБ полага сериозни усилия за повишаване на финансовото образование, категоричен е Иван Такев. Той даде няколко примера.

Стартирахме няколко сериозни образователни инициативи, не в посока начално финансово образование, а в посока – професионално образование в сферата на капиталовия пазар. В края на месец май ще започне да работи един съвместен проект на БФБ с едно управляващо дружество за съвместен стаж, посредством който избраните кандидати ще получат опит по отношение на това с какво точно се занимаваме, как се управляват капитали, изпълнение на клиентски нареждания и т.н.

Това си е опит от първа ръка. Много сме активни и вече традиционно работим с Фондация Буров. Самите ние предлагаме много интензивни стажове. През последната годината обучихме много хора.

За да обобщим, образованието е това, което движи пазарите и икономиката нагоре и което предопределя развитието им в бъдеще, заключи Иван Такев.

На въпроса вярва ли в развитието на Кепитъл Маркетс Юнион в Европа, изпълнителният директор на БФБ заяви, че мнението му е малко по-различно от изказаното до този момент на форума. Мнението му не е провокирано обаче от становището, че малките и средните предприятия не се нуждаят от стимулиране.

Това, което поставям под съмнение, е, че заложените мерки за предприемане ще имат някакъв осезаем ефект върху европейските капиталови пазари. Ако погледнем обобщената европейска статистика какво се търгува в Европа , там надали ще намерим някакъв сериозен дял на малките и средните предприятия.

Всичко бива причислено към търговията с големи компании. Малките и средните предприятия по дефиниция не са активно търгувани и поради това не могат да повлияят на общоевропейския пазар, заяви Иван Такев.

Той подкрепя инициативите, насочени към малките и средните предприятия, но дълбоко се съмнява в постигането на осезаем ефект.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.