Чуждестранните борси винаги са били много отворени в комуникацията с акционерите. На фондовата борса в Хърватия много фирми не се радваха на това, че са на борсата и ни питаха защо ни звъните, когато имаше проблем.

Това определено не са фирми, в които чуждестранните инвеститори биха инвестирали. Тяхната структура просто е резултат от приватизационния процес преди 20 година. Хърватия обаче не е най-лошият пример в това отношение, заяви Ивана Газич, президент на Управителния съвет на Загребската фондова борса по време на форума "Шумът на парите", организиран от Profit.bg .

По мое мнение, след пет години начело на борса, докато не се налагат санкции за подобно поведение от страна на финансовата система по-сериозно, то няма да спре.

В САЩ, ако сте на борсата, това ви дава ползи в много други финансови институции, като банки и т.н.. В Хърватия, като си на борсата, за повечето субекти това не означава нищо. Системата трябва да се организира около това, че фирмата е приела по-високия стандарт на прозрачност и корпоративно управление и трябва да бъде възнаграждавана с конкретни мерки от страна на държавата и финансовата система, смята Газич.

Компаниите, наприме, трябва да се санкционират, ако не оповестяват отчети навреме или не разкриват публично информация.

На нашата борса има една компания, която искаше да вземе решение за делистването на акциите й от борсата. Те не бяха информирали акционерите за общото събрание, където трябваше да се вземе това решение, а самото събрание бе насрочено за 29 декември. Ние разбрахме за това от държавен вестник, обявихме за събранието и наказахме компанията, посочи Газич.

В това дружество бяха инвестирали и пенсионни фондове. Тук можете да видите ролята на борсата и това показва колко важен е този процес.

Аз съм много съм въодушевена по отношение на капиталовите пазари Времената са трудни и всяка година стартираме нови неща. Даваме нови възможности на инвеститорите.

Мисля, че пазарът категорично ще се развива много добре. Виждам много положителни сигнали и съм много развълнувала за проекта SEE Link, който организираме заедно с българската и македонската борси.

Аз съм много съм въодушевена по отношение на идеята за съюз на капиталовите пазари. Виждам как нашето министерство на финансите и регулаторът са много въодушевени покрай нещата, които идват от Брюксел. Искам обаче да видя и конкретни стъпки, които предприемат.

Бих искала да кажа, че фондовите борси не са мястото, на което да се мотивират фирмите да излязат на борсата. Борсовите посредници са мястото, където трябва да бъдат мотивирани компаниите, заяви Газич.

По отношение на капиталовите пазари се надявам, че законодателите и правителствата в малките икономики ще осъзнаят важността на подобно обединение. Нещата изглеждат прости, но всички в бранша знаем колко са сложни. Така че мерките ще отнемат много време.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.