Все по-засилени стават слуховете, че най-популярният фаблет в света и пионер в тази сфера - Samsung Galaxy Note 5, ще излезе на пазара в края на юли.

Традиционно, в исторически план моделът е представян през октомври. Според много специалисти обаче, новата версия е вече разработена и пропотипът може да бъде представен на мобилно изложение през юни.

Това може да направи излизането му на пазара в края на юли напълно възможно.

Какви са очакванията за новия Galaxy Note 5?

Най-същественото предимство и характеристика, която се очаква да го разграничи от всички смартфони на пазара в момента, е дисплеят му. Налице се спекулации, че дисплеят ще е 5.7-инчов с резолюция от 2 160 х 3 840 пиксела, или първия 4K дисплей на пазара.

Резолюцията му се очаква да е 746 пиксела, или близо два пъти повече от тази на настоящия iPhone 6 Plus.

Разбира се, има и пазарни скептици, според които Samsung ще заложи на наблюдавания при модела S6 дисплей, който е с резолюция от 2 560 x 1 440 пиксела.

Пазарните участници са разделени и по отношение на очакванията за камерата. Според половината от анализаторите, тя ще е 21-мегапикселова, докато според останалите ще е 16-мегапикселова. Задната камера се очаква да е 8-мегапикселова.

Налице са очаквания фаблетът да бъде представен и във вариант Edge, който да е с малко по-малък дисплей от 5.4-5.5 инча.

Много е вероятно чипът на фаблета да е от собствената марка на Samsung - Exynos 7420. От компанията се отказаха от чиповете на Qualcomm в последната шеста версия на модела Galaxy S, като твърдят, че чиповете й Exynos предлагат 20% по-добро представяне и 35% по-малка консумация на енергия от тези на Qualcomm.

Батерията на Galaxy Note 5 се очаква да е от 4 000 mAh - или мощност, с която никой смартфон на Samsung не е разполагал до момента.

Новият смартфон почти със сигурност ще разполага с възможностите за разплащане, въведени в модела Galaxy S6 - Samsung Pay. По отношение на цената, според специалистите, тя се очаква да е около 900 долара.