Въпреки увеличаващите се научни проучвания, свързващи добива на петрол и природен газ с рязкото увеличаване на земетресенията в няколко американски щати, някои лидери на компании от петролната индустрия продължават да ги оспорват.

През миналата година милиардерът Харолд Хам, който оглавява базираната в Оклахома петролна компания Continental Resources, заявил на един от деканите на Университета на Оклахома, че е толкова недоволен от проучването на университета по темата, че иска определени учени да бъдат уволнени, информира Bloomberg News.

Вижте още: Милиардер: Тлъстият ми бракоразводен чек си свърши работата

В имейл до колеги от 16 юли, 2014 г. Лари Грило, декан на един от колежите в университета, споделя, че се е срещнал с Хам, който пък е основен дарител на университета, за да обсъдят притесненията му относно данните за земетресенията, изнасяни от Геологичния институт на Оклахома, който се намира на територията на университета.

“Г-н Хам е толкова разстроен от някои от данните за земетресенията, че би искал определени служители на института да бъдат освободени от работа,” пише Грило, добавяйки, че Хам има намерение да се среща с губернатора на Оклахома, за да обсъдят изнасянето на института от университета.

Сеизмологът от института Остин Холанд е привикан на среща с Хам и президента на университета Дейвид Борен в края на 2013 г., за да обсъдят някои от неговите открития, обвързващи фракинга със земетресенията.

В интервю за EnergyWire по-рано тази седмица Хам отрича всякакви опити за сплашване на учения. “На нас ни пука за индустрията,” казва той. “Когато някои очерня части от нея, искам да знам защо. Искам да знам на каква основа го прави.”

Вижте още: Състоянието на този милиардер падна наполовина за няколко месеца

Според някои данни, средното ниво на земетресенията в Оклахома в момента е 600 пъти по-високо от средното ниво в исторически план. Миналата година само за ден бяха отчетени безпрецедентните 20 малки земетресения. Множество научни изследвания посочват конкретен аспект от фракинга като вероятната причина за повишението на сеизмичната активност – инжектирането на отпадни води.

Учените смятат, че големите количества вода, които се инжектират в земята след отварянето на даден кладенец, могат да променят натиска върху границите на съществуващите разломи до степен, до която те вече не издържат, което пък причинява земетресения.

Управниците в Оклахома нямат желание да признаят увеличаващите се резултати от проучвания, свързващи петролната и газовата индустрия със земетресенията, но щатът промени курса си през април, като пусна уебсайт, в който се казва, че управниците са наясно с увеличението на земетресенията и че се вземат мерки по този въпрос.

Веднага след като сайтът бе пуснат обаче, щатът прие два законопроекта, които на практика забраняват на градове и общини да налагат забрана върху добива на петрол и природен газ.

Хам редовно пренебрегва твърденията относно рисковете, свързани с неговата индустрия, от която той е спечелил милиарди долари. Continental транспортира 90% от петрола си чрез железопътен транспорт - метод, който Хам нарича ефективен и гъвкав, пренебрегвайки увеличението на инцидентите, в някои случаи и смъртоносни, свързани с този транспорт.

Той защитава държавните субсидии за петролната и газовата индустрия, докато в същото време осъжда тези за възобновяеми енергийни източници.

На въпроса за глобалното затопляне, чиито ефекти се ускоряват от изгарянето на изкопаеми горива, Хам, който бе консултант по енергийните въпроси на кандидат-президента Мит Ромни през 2012 г., често е посочвал като причина тенденциите в броя на населението.

“Свръхнаселеността вероятно вреди на околната среда повече от всичко друго,” казва Хам в интервю през 2013 г.