Най-влиятелната жена в света, германският канцлер Ангела Меркел, има доста проблеми в днешно време, като само някои от тях са бежанците, опитващи се да влязат в Европа през Средиземно море, санкциите срещу Русия, шпионските скандали в Германия, стабилността на еврозоната и катастрофата със самолет на Germanwings.

Едно от нещата, за което тя със сигурност не мисли, е, че след като минат президентските избори в САЩ през следващата година, тя може да изгуби титлата си за първи път от 2010 г. в полза на единствения човек с реални математически шансове да “води” света.

Хилари Клинтън е част от класацията на най-влиятелните жени в света от началото й през 2004 г. В тазгодишната класация на Forbes Клинтън заема втората позиция.

В челната десетка на класацията тази година влизат още Мелинда Гейтс, Джанет Йелън, Мери Бара, Кристин Лагард, Дилма Русеф, Шерил Санбърг, Сюзън Войчицки и Мишел Обама.

Най-влиятелните жени в категориите политика, филантропия, бизнес и технологии са Меркел, Гейтс, Бара и Сандбърг, респективно. Най-високо класираната жена милиардер тази година е Опра Уинфри, която заема 12-а позиция и лично състояние в размер на 3 млрд. долара.

Ана Патриция Ботин, която е новият председател на Banco Santander, е най-влиятелната жена в света на финансите, като тя е класирана на 18-а позиция. Бионсе Ноулс е лидер в развлекателната категория, заемайки 21-о място, докато Ана Уинтур от Conde Nast оглавява медийния сектор със своето 28-о място.

Към януари 2015 г. 10 жени са заемали поста президент, а 14 са оглавявали правителства. В момента 23 жени, или 4.6%, заемат поста главен изпълнителен директор в компаниите от индекса S&P 500. От 1 826-те милиардери по света 197 са жени, или 11%. Едва 9% от ръководителите на компании в Силициевата долина са жени.

В класацията на най-влиятелните жени на Forbes за 2015 г. има осем държавни глави (плюс един монарх), които управляват държави с общ БВП в размер на 9.1 трлн. долара и население от 600 милиона души. 24-те жени главни изпълнителни директори на компании контролират близо 1 трлн. долара годишни приходи, а 18 от жените в класацията са основали собствени компании, в това число най-младата жена милиардер - Елизабет Холмс.

В тазгодишната класация има 15 жени милиардери с общо състояние в размер на близо 75 млрд. долара. Всичките 100 жени в класацията имат общо 475 милиона последователи и фенове в социалните мрежи.

В тазгодишната класация има 19 новодошли. Новият председател на Banco Santander Ана Патриция Ботин се представя силно, като влиза в класацията под номер 18. Други по-забележими имена са това на главния финансов директор на Google Рут Порат, европейския комисар Федерика Могерини, влиятелната попзвезда Тейлър Суифт и рисковия капиталист Джени Лий от GGV Capital.

Седем жени, които са били част от първата класация през 2004 г., са все още тук. Това са Мелинда Гейтс, Кристин Лагард, Хилари Клинтън и Индра Ноой. Другите са Опра Уинфри, кралица Елизабет Втора и Хо Чинг.

Германският канцлер Ангела Меркел е била част от класация в 10 от последните 12 години — девет пъти като номер едно. Тя бе избрана за първи път за канцлер през 2005 г. и спечели историческия трети мандат през 2013 г.

От 18-те жени в технологичната категория тази година седем попадат в челните 25 на общата класация, в това число Шерил Сандбърг, главният ипзълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки, Джини Ромети от IBM, Мег Уитман от HP и главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер.

Забележителен брой жени в класацията тази година имат собствени компании, като голяма част от тях са от света на модата. Някои от по-популярните имана са Миуча Прада, Тори Бърч и Диан фон Фюрстенберг. Някои от другите жени предприемачи са Опра Уинфри, съоснователката на Alibaba Луси Пенг, Елизабет Холмс, китайския имотен магнат Жан Ксин и индийката Киран Мазумдар-Шоу.

Повече от половината от жените (59) са американки, в това число емигранти като Диан фон Фюрстенберг (Белгия), посланик Саманта Пауъл (Ирландия), Уейли Даи (Китай), Дона Лангли (Великобритания) и Падмасри Уориър (Индия).

Представителките на Азиатско-тихоокеанския регион са втората най-голяма група - 18. Латинска Америка и Близкият Изток имат по четири представителки в класацията, докато Европа и Африка имат 12 и 3, респективно.

Това, че в класацията има 19 нови представителки, означава, че 19 други са отпаднали от подреждането. Сред тях са Маргарет Хамбург, Ейми Паскал, Гейл Кели и Джойс Банда. Знаменитости, като Лейди Гага и Жизел Бюндхен, също отпадат от класацията.