Човек би си помисли, че винаги приятелски настроеният най-богат човек в света не би се страхувал от много неща.

Наскоро обаче той сподели в интервю за Vox, че изпитва доста сериозни страхове по отношение на човечеството.

"Оценявам шанса за ядрена война, докато съм жив, като доста малък," казва Гейтс. "Вероятността в рамките на моя живот да се случи голяма епидемия, много по-сериозна от тази с ебола, е доста над 50%."

Гейтс е на 59 г.

Това означава, че според неговите очаквания, може да има някаква епидемия в рамките на следващите няколко десетилетия.

Вижте още: Невероятно точните технологични прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

Това е особено плашещо, казва Гейтс, предвид начина, по който реагирахме на последната епидемия. Случаят с ебола през миналата година показа колко неподготвен е светът за справяне със заразна болест.

Последната широкоразпространена епидемия с фатален изход бе тази с испанската муха. В периода 1918 – 1919 г. тя убива между 20 и 40 милиона души по цял свят - повече от жертвите на Първата световна война.

Това, което е още по-плашещо, според Гейтс, е, че ние дори не знаем откъде е дошла испанската муха. Тя е наречена испанска муха, защото пресата в Испания първа пише за нея.

В много отношения днес ние сме дори по-уязвими на инфекциозна катастрофа. Гейтс споделя пред Vox, че според неговите модели, днес 50 пъти повече хора пресичат границите на собствените си държави, отколкото през 1918 г.

Поради този и други фактори, Гейтс смята, че следващата испанска муха може да убие 33 милиона души за 250 дни, или колкото населението на Канада.

"По отношение на разпространението, ние сме създали най-опасната среда в историята на човечеството," казва Гейтс.