Според Бил Гейтс, съосновател на Microsoft Corp. и най-богатия човек в света, щатската икономика е в добро състояние, а това, че настоящите данъчни ставки ограничават растежа, като обезсърчават иновациите, са “просто глупости”.

Най-голямата икономика в света изпитва затруднения да набере скорост, а слабият ръст на заплащането продължава, въпреки че нивото на безработица е най-ниско от май 2008 г.

Гейтс, чието състояние се оценява на 86 млрд. долара, според Bloomberg, заявява, че човек, който изкарва по 40 000 долара на година, в момента живее много по-добре от някого, който е изкарвал същата заплата преди десетилетия, заради това, че изобретения, като интернет, са повишили качеството на живот.

Вижте още: Невероятно точните технологични прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

“Картината не е толкова негативна, колкото показват само данните от БВП,” заяви Гейтс пред CNN. “Това не означава, че не трябва да се притесняваме за доходите на средната класа, но сравненията преувеличават липсата на прогрес”.

По въпроса за нарасналите такси за висше образование, Гейтс, който напуска Харвардския университет, за да създаде Microsoft с Пол Алън, казва, че повечето хора би трябвало да изберат държавен университет с по-ниска такса за обучение.

Гейтс също така коментира с насмешка сравненията, свързващи данъците и регулациите с по-слабия икономически растеж. “Идеята, че има някаква пряка връзка между това, че всичките тези иноватори стачкуват, защото корпоративните данъци са 35%, е просто глупост.”

Вижте още: Мелинда отказала на Бил Гейтс, когато я поканил на първа среща

“Данъкът върху корпоративните печалби като процент от БВП възлиза на 2%. Преди беше 4%. Това е във време, когато корпоративните печалби са на рекордни нива,” казва Гейтс.