Докато търси работа и ходите на интервюта, може да не ви хрумне, че е възможно да се наложи да избирате между две работни позиции. В момента нямате никаква работа и се надявате поне на едно място да ви одобрят.

А ето, че ви одобряват на поне две. Вече не сте изложени на стрес, точно обратното – развълнувани сте и се опитвате да оцените коя работа ще допринесе повече за кариерата ви. Тези 5 въпроса би трябвало да ви снабдят с яснота по въпроса.

1. Коя работна позиция най-силно олицетворява вашия идеален кариерен път?

Върху това трябва да размишлявате главно, когато избирате между две работни позиции, казва Маги Мистал, кариерен треньор от Ню Йорк. В крайна сметка, допълва тя, дългосрочното щастие не идва от финансовите приходи, а идва от следването на страстта ви.

„Прекарвате повечето от будните си часове на работа, затова работата ви трябва да бъде свързана със самите вас”, обяснява Маги.

2. Как сравнявате различни бонусни пакети?

Тук включете всичко – от заплатата до здравните осигуровки и почивните дни. Когато съизмервате двете работни позиции, запитайте се как различните пакети отговарят на вашите нужди.

Ако планирате да имате бебе в близко бъдеще, каква е политиката на фирмата по отношение на майчинството? Ако искате да пътувате често, колко почивни дни можете да използвате?

Вижте още: 4 закона, когато напускате работа, без да имате друга предвид

3. Коя офис култура по-добре подхожда на личността ви?

Говорят ли си хората в офиса? Стават ли от бюрата си, за да общуват едни с други или постоянно говорят по имейл или в социалната мрежа?

4. Предлагат ли възможности за растеж?

„Попитайте за типичния кариерен път на позицията”, съветва Мистал. Помислете къде може да ви изведе работната позиция и дали това се съотнася с вашите цели.

5. След като направите проучване на двете компании, виждате ли червени флагове?

„Това означава, че трябва да говорите с хората в компанията или в индустрията”, казва Мистал. Проучете и двете работни места. Това е забавната част от избора между двете фирми, когато именно вие задавате въпроси и оценявате.