Най-големият производител на петрол в света – картелът ОПЕК, е достигнал до споразумение във Виена да запази производството си без промяна на този етап.

Това се оказа противоположно на спекулациите на много пазарни участници, че картелът ще намали производството си, за да въздейства положително на цената на петрола.

По време на срещата участие е взел и петролният министър на Иран – Бижан Зангане, който изрази мнение, че връщане на страната му сред износителите от ОПЕК няма да окаже низходящ натиск върху цената на петрола.

Опасенията на Зангане са по-скоро по направление на възстановяване на позициите на страната в износа на ОПЕК. На Иран бяха наложени санкции от международната общност по отношение на износа на петрол, във връзка с провежданата от страната ядрена програма.

През следващите три до шест месеца Иран може да изнася по около половин милион барела на ден, като по-късно това количество може да нарасне до 1 милион барела.

Решението на ОПЕК бе последвано от ръст в цената на петрола. Суровината поскъпна с близо половин долар до нива от 62.50 долара за барел тип брент с доставка през юли.

Според някои петролни наблюдатели обаче, връщането на Иран на пазара ще доведе до спад в цената на петрола, след като страната е повишила сериозно запасите от петрол през годините на ембаргото.