В историята на щатските индекси не е имало толкова дълго повишение на индексите без повишение на лихвите от страна на Фед. Най-голямото предизвикателство пред бичи настроените инвеститори обаче е свързано по направление на печалбите на щатските компании.

Ако Фед повиши лихвите до януари на следващата година, това би се случил в среда на ръст на корпоративните печалби от 1.4% годишно, или най-слабия темп на повишение от 1980 година, при цикъл на повишение на лихви.

И докато съотношението цена-печалба за широкия индекс Standard & Poor’s 500 е далеч от рекордните му стойности, статистиката сочи, че през тримесечието след началото на последните 12 цикъла на повишение на лихвите съотношението цена-печалба се е свилвало средно със 7.2%.

Друг повод за тревога при инвеститорите е фактът, че началото на повишението на лихвите от страна на Фед може да се случи при относително слаба щатска икономика.

Прогнозите на анализаторите са за ръст на щатската икономика с 1.4%, което е най-слабото повишение в период преди повишение на лихвите от 1980 година насам.

„Не можете да разчитате на ръст по няколко направления“, според Марк Спелман, фонд мениджър в Alpine Funds, цитиран от Bloomberg. „Това не означава, разбира се, началото на мечи пазар или срив на пазара. Но определено поставя сериозни проблеми пред бъдещето повишение на щатските индекси“, допълва още специалистът.

Откакто съотношението Р/E (цена печалба) достигна минимум при ниво от 11.9 през октомври на 2011 година, то се повиши до нива от 18.3 през декември, нараствайки през всяка календарна година до момента.

При ниво от 18.5 в момента това съотношение е с над 2 процентни пункта над средното за последните 10 години. То нараства обаче при най-бавните си темпове от три и половина години насам.

По отношение на печалбите, анализаторите намаляват прогнозите си с най-ускорени темпове от шест години насам. Печалбите растяха средно с 15% годишно от 2009-та година насам.

„Пазарът е на път към здравословна корекция и политиката на Фед по увеличаване на лихвите може да е катализаторът, който да я инициира“, според Дейвид Лаферти, глобален стратег в Natixis Global Asset Management, цитиран от Bloomberg. “В случая става въпрос за повече от пазарни настроения“, допълва още анализаторът.

По-високите лихви обаче невинаги са спирали устрема на щатските индекси. Индексът S&P 500 се е повишавал средно с 2.9% в годината след първото повишение на лихвите в 12-те цикли на нарастване на лихвите от 1946 година насам.