Доларът се понижи спрямо еврото и йената, като инвеститорите „прибраха печалбите си“ след поскъпването на щатската валута, последвало силните данни за заетостта.

Еврото поскъпна с 1.7% спрямо зелените пари, като се търгува при нива от 1.1320 рано тази сутрин.

Спрямо йената доларът се понижи с 0.9%, но се задържа близо до най-високите си нива от май 2002 година насам.

Доларовият индекс, следящ изменението на долара спрямо кошница от 16 търгувани водещи валути, се понижи с 0.9% до 86.70 пункта.

„В понеделник част от бичи настроените за долара инвеститори се отеглиха“, коментира Омер Езинер, пазарен стратег в Commonwealth Foreign Exchange. „Поскъпването на зелените пари обаче едва ли ще продължи - предвид на въздействието, което силните данни за заетостта ще имат върху политиката на Фед относно лихвите“, допълва още специалистът.

По-нататъшна яснота относно движението на долара най-вероятно ще окажат данните за продажбите на дребно, които ще бъдат изнесени по-късно през седмицата.

„Най-вероятно ще станем свидетели на добри данни за продажбите на дребно, предвид на цената на петрола, нивата на щатските акции и потребителското доверие“, прогнозира още Езинер.

Низходящ натиск върху долара оказаха и коментарите на президента на САЩ Барак Обама по време на срещата на страните от Г-7 в Германия, че скъпият долар започва да се превръща в проблем.