САЩ е изместил Русия като най-голям световен производител на петрол и природен газ. Този факт сочи до голяма степен новите трендове на петролния пазар, свързани с голямото предлагане, дошло от шистовите находища, чието съкращаване е основна цел на ОПЕК.

Производството на петрол в САЩ се е повишило до 1.6 милиона барела средно на ден през изминалата година, което е рекордно ниво, според данни на BP Plc. Добивът на природен газ също се е повишил, което поставя САЩ отново пред Русия.

Повишеният добив на петрол и петролни продукти в САЩ е съдействал за това страната да намали вноса си, което инициира понижение в цената на суровината на стоковите пазари.

„Наблюдаваме промяна в световната картина на производство на петрол“, коментира главният икономист в ВР Спенсър Дейл, цитиран от Bloomberg. “Резултатите от шистовата революция в САЩ са налице“, допълва още Дейл.

Друг тренд на световните петролни пазари е забавянето на потреблението на петрол от страна на Китай. Ръстът в потреблението е най-слабото от финансовата криза в азиатския регион от 90-те години на миналия век.

„Ръстът в някои енергоемки сектори, като стоманодобивния, цементовия и добива на желязна руда, на практика води до по-слабото потребление на петрол в Китай“, коментира Дейл.

Добитият в САЩ петрол е съдействал за производството на около 90% от потребяваната електроенергия в най-голямата световна икономика през изминалата година.

Вносът на петрол и петролни продукти в САЩ е бил едва 1% от БВП на САЩ, на фона на 5% през 2007 година.

Шистовите производители са инвестирали около 120 милиарда долара само през изминалата година, което е над два пъти повече от сумата, инвестирана преди пет години.

Бумът в шистовият добив доведе до това САЩ да измести Саудитска Арабия от второто място като най-голям световен производител на петрол. Вече САЩ може да се похвали и с лидерската позиция по този показател.

Разбира се, остава въпросът колко време САЩ ще запази първенството, предвид на затварянето на шистови находища при рекордни темпове вследствие на ниската цена на петрола. Според много специалисти цена на петрола под 80 долара прави повечето шистови производители нерентабилни.