Седемте компании с обявен (вече гласуван или с предстоящо общо събрание на акционерите) ще разпределят над 100 млн. лв. като дивидент между акционерите си.

Три от тях ще заделят по над 17 млн. лв. от печалбата си през 2014 г.

Най-високата сума се пада на Булгартабак Холдинг, който се очаква на 16 юли да гласува за дивидент от близо 31 млн. лв.

Сумата е формирана от печалбата на дружеството за 2014 г. в размер на 1.73 млн. лв., както и неразпределената печалба от минали години, възлизаща на 29.21 млн. лв. Брутният дивидент на акция ще е 4.20 лв. за лот, докато физическите лица акционери ще получат по 3.99 лв. за акция.

Само след седмица Адванс Терафонд АДСИЦ ще започне изплащането на дивидента за изминалата година, възлизащ на 25.5 млн. лв.

Това прави по 0.30 лв. брутен дивидент на акция, или 0.285 лв. нетен дивидент за акционерите физически лица, след приспадане на 5% данък.

В края на миналия месец общо събрание на акционерите на Химимпорт взе решение за разпределението на 17.7 млн. лв. от печалбата на компанията за дивидент по привилегированите си акции.

Брутният дивидент на акция е в размер на 0.1998 лв. и ще се изплати в срок от 3 месеца след провеждането на общото събрание на акционерите

Физическите лица ще получат по 0.18981 лв. на акция след приспадане на 5% данък върху дивидента.

Сред останалите компании с дивидент от по над 8 млн. лв. се отличават Софарма трейдинг и М+С Хидравлик, докато сумите, заделени от Монбат и Спиди, са респективно 5.85 млн. лв. и 5.6 млн. лв.

Общата сума, която публичните ни компании са обявили, че ще разпределят като дивидент, в момента надхвърля 150 млн. лв., сочи справка на Profit.bg.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.