Днес йената запазва ръста си от вчера, след като отчете най-голямото си еднодневно поскъпване спрямо долара от началото на годината, след като инвеститорите затваряха късите си позиции - на фона на пониженията на световните борси, породени от разпродажбите на китайските акции.

Вчера доларът падна с 1.5% спрямо йената, записвайки най-голямото си понижение от декември насам. Щатската валута се понижи до 120.410 йени, преди да се стабилизира на ниво от 120.690.

Еврото падна до шестседмично дъно от 133.315 спрямо йената, докато новозеландският долар се понижи до 20-месечен минимум от 80.62 йени. И двете валути от тогава възстановиха част от позициите си и се търгуват на нива от 133.720 и 81.07 днес.

Доларът също така бе подложен на натиск и от понижението на лихвите по щатските държавни облигации след публикуването на протокола от срещата на Федералния резерв през юни.

Президентът на подразделението на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че все още вярва, че централната банка ще вдигне лихвите тази година, но добави, че трябва да "се действа предпазливо, преди да се съберат още доказателства, че инфлацията върви в правилната посока."

Еврото поскъпна до 1.1075 спрямо долара, отдалечавайки се още от едномесечното дъно от 1.0916 долара, достигнато във вторник. В резултат на това, доларовият индекс падна до 96.215 пункта, отстъпвайки от едномесечния връх от 97.235 пункта.

Австралийският долар поскъпна отново до над 74 щатски цента, отдалечавайки се от шестгодишното дъно от 0.7372.

Австралиецът, който обикновено е считан за барометър за случващото се в Китай, бе засегнат сериозно вчера, след като поредните разпродажби на китайските борси подсилиха страховете, че китайските власти не са способни да стабилизират пазара, който падна с 30% за месец.

Краткосрочната перспектива за австралийския долар зависи от данните за заетостта в Австралия и за инфлацията в Китай, които се очакват по-късно днес. Ако те не оправдаят очакванията, това може да лесно да обезцени австралийската валута допълнително, смятат трейдъри.

Разпродажбите в Китай отвлякоха вниманието на пазара от Гърция, макар че вчера в тази насока не се случи почти нищо съществено.

Атина формално е подала молба за нов тригодишен заем, а европейските власти ще я разгледат бе забавяне.