Известни професионални инвеститори, като Джон Богъл, Уорън Бъфет и Чарли Мънгър се обединяват зад общо мнение относно това кой е най-добрият начин за индивидуалните инвеститори да инвестират.

Този начин едва ли е голяма изненада за тези, запознати със стила и стратегията на тримата, и е сведен до едно просто нещо - инвестиции в индексен фонд.

Вижте още: Каква е разликата между индексен и взаимен фонд?

“Успешните инвестиции не са нищо сложно. На практика всичко се свежда до здрав разум“, коментира изпълнителният директор на Vanguard Mutual Fund Group и пионер в областта на индексните фондове Джон Богъл.

„Има успешна стратегия при играта на фондовите пазари и тя се свежда до една проста стратегия – инвестиране в индексни фондове“, допълва още Богъл.

Под индексен фонд Богъл има предвид „класически индексен фонд“, който е широко диверсифициран и оперира при минимални за инвеститорите разходи, като е и ефективен, от данъчна гледна точка.

„Това е една проста концепция, която гарантира, че ще спечелите инвестиционната игра, която се играе от повечето инвеститори. Последните като група са обречени да загубят“, коментира още Богъл.

Инвестициите в индексни фондове работят добре поради две основни причини – те са широко диверсифицирани (което елиминира специфичните рискове, свързани с инвестициите в конкретни компании) и са нискоразходни.

И макар да не са толкова блестящи, като опитите да се бие пазарът, инвестициите в индексни фондове са доказали, че работят добре с времето, смята Богъл.

Подобно мнение споделят и други велики инвестиционни умове като Уорън Бъфет и Чарли Мънгър.

“Нискоразходен индексен фонд е може би най-доброто решение за основна част от инвеститорите“ смята и Бъфет. „С периодичното инвестиране в индексния фонд нищо незнаещият инвеститор може на практика да бие по представяне професионалните инвеститори“, допълва още гениалният инвеститор.

В писмо към акционерите на Berkshire Hathaway през 2014 година Бъфет написа: „Моят съвет към инвеститорите не може да е по-прост. Дръжте 10% разполагаеми в краткосрочни правителствени облигации и 90% в нискодоходен индексен фонд, базиран на S&P 500”.

Вижте още: Що е то социален трейдинг и можем ли да печелим от него?

За опасностите от комплексното инвестиране предупреждава и Чарли Мънгър, дясната ръка на Бъфет. Той припомня на инвеститорите, че разходите по влизането и излизането в позиции и формиране на сложен и добре диверсифициран портфейл от индивидуалните инвеститори могат да достигат до 3% от обема на активите им на година.

Богъл припомня, че не всички индексни фондове са създадени и функционират на база на добри практики. Някои от тях таксуват инвеститорите с комисиони, далеч надхвърлящи разумните нива.