Еврото поскъпна в петък, докато считаната за валута-убежище японска йена поевтиня, след като апетитът за риск леко нарасна на фона на поскъпването на китайските акции и на признаците, че Гърция бележи прогрес в опитите си да си осигури свежо финансиране.

Европейската валута добави 1.1% към стойността си спрямо йената до 135.28 пункта и с 0.5% спрямо долара до 1.1094, след като Атина направи крачка напред, като изпрати предложение с реформи на кредиторите си от еврозоната.

Според трейдъри неспособността на еврото да се задържи над 1.11 спрямо долара е ясен сигнал, че биковете все още не са особено въодушевени. Еврото поскъпна до 1.11250 долара.

Апетитът за риск бе подхранен и от признаците, че китайските пазари може би са формирали дъно засега, след като се сринаха от достигнатия през юни връх. Борсата в Шанхай скочи във втори пореден ден, подкрепена от спешните мерки на правителството за ограничаване на срива.

Йената записа порядъчно отстъпление, позволявайки на долара да поскъпне до над 122 йени от седемседмичното дъно от 120.410, достигнато в средата на седмицата.

Суровинните валути, като австралийския долар, останаха без промяна. Австралиецът, който често бива разпродаван във времена на избягване на риска, се задържа над 74 щатски цента и над шестседмичното дъно от 0.7372, достигнато в средата на седмицата.

Британският паунд поскъпна с 0.1% до 1.5397 спрямо долара от едномесечното дъно от 1.5330 долара. Паундът не реагира на очакваното решение на Централната банка на Великобритания да запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0.5%.

Освен случващото се с Китай и Гърция, днес във фокуса на инвеститорите ще бъде и изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън.