Технологичните компании са известни с объркващите си въпроси, които задават по време на интервютата за работа.

Съдейки по въпросите на съоснователя на оценяваната на 2.8 млрд. долара стартъп компания Slack обаче, изглежда, че летвата за познания извън сферата на технологиите е доста по-ниска.

В интервю за New York съоснователят и главен изпълнителен директор на Slack Стюърт Батърфийлд разкрива трите въпроса, които преди време задавал на всички, които искали да работят в неговата компания.

Въпросите трябвало да покрият три дисциплини — математика, география и история - с цел да оценят как кандидатите се интересуват от света около тях, казва Батърфийлд.

Ето ги и въпросите:

1. Колко е 3 x 17?

2. Назовете три страни в Африка?

3. През кой век е Френската революция?

Вижте още: Най-трудните въпроси на интервюта за работа

За много хора този тест изглежда смайващо лесен. Според Батърфийлд обаче е учудващо колко много хора не са способни да отговорят на втория въпрос. Когато пък става въпрос за Мария Антоанета и за Бастилията, Батърфийлд казва, че приемливите отговори са в „диапазон от 200 години."

"Не очаквах хората да отговарят правилно, а просто исках да проявяват любопитство към света," казва той.

Батърфийлд вече не използва този тест и в момента задава един нов въпрос на всеки, който иска да работи за него:

Вече не задавам онези въпроси, но в момента питам всеки кандидат за работа какъв иска да бъде, когато порасне. Добрите отговори обикновено са за сфери, в които те искат да израстват, за неща, които искат да учат, неща, които не са имали възможност да свършат, неща, които са искали.

Кратък отговор на този въпрос в крайна сметка не вещае нищо добро за кандидатите.