Британският паунд поскъпва рано днес, след като Централната банка на Великобритания даде индикации за вдигане на лихвите, докато в същото време изненадващият спад в продажбите на дребно в САЩ остави долара под натиск.

Паундът скочи до двуседмичен връх спрямо долара, йената и еврото. Британската валута поскъпна до 1.5640 спрямо долара и 192.94 спрямо йената, докато еврото поевтиня до 70.33 пенса.

Паундът за последно се търгуваше на ниво от 1.5637 спрямо долара след скок от 1% в най-доброто му еднодневно представяне от месец.

В реч пред парламента управителят на Централната банка на Великобритания Марк Карни вчера каза, че времето за първо вдигане на лихвите от финансовата криза насам наближава.

Неговите коментари привлякоха вниманието на пазара в момента, когато опасенията около Гърция намаляват и повишиха очакванията към изказването пред Конгреса на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън.

Йелън вероятно ще повтори, че Фед може да започне да вдига лихвите тази година, но разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ намалиха вероятността за вдигане на лихвите през септември.

Продажбите на дребно в САЩ намаляват с 0.1%, на фона на очаквания ръст от 0.4%, което подсили опасенията, че икономическият растеж се забавя отново.

Въпреки това реакцията на долара бе много ограничена. Щатската валута отстъпи до 123.35 спрямо йената от достигнатия преди това двуседмичен връх от 123.74 йени, докато еврото се приближи до 1.1100, преди отново да се върне до 1.1015 долара.

Австралийският долар поскъпна до 0.7479 щатски долара, отдалечавайки се от шестгодишното дъно от 0.7372, достигнато преди седмица.

Днес се очакват редица данни за китайската икономика, между които и БВП за второто тримесечие. Ако данните не оправдаят очакванията, това отново ще постави австралийската валута под натиск.

След данните за Китай се очаква пресконференцията на управителя на Централната банка на Япония Харухику Курода. Трейдърите не очакват промени в политиката на банката.

Централната банка на Канада също провежда своята среща днес, на фона на спекулациите, че може да понижи лихвите с четвърт процент до 0.5%.

Гърция отново може да излезе на първите страници, ако министър-председателят Алексис Ципрас не успее да убеди недоволните от споразумението депутати от неговата партия да гласуват за пакета от нови мерки, необходими за отпускането на финансова помощ.