През 2009 г. Джони Уорд живеел в Австралия и работел за компания, която организирала корпоративни конференции.

Позицията му била в продажбите и с комисионните, които получавал, той можел да изкарва до 20 000 долара на месец.

Уорд, който е отгледан само от майка си в Северна Ирландия, не можел да повярва колко много пари изкарва, след като години наред живеел бедно. "Аз съм от бедно семейство," казва той. "Беше невероятно. Докато растях, нямах много пари и сега съм внимателен с тях. Притеснявам се от това един ден да не съм отново без пукната пара."

В периода между дипломирането си от университет в Англия през 2006 г. и започването на сериозна работа Уорд работел през лятото в детски лагери в САЩ и преподавал английски език в Тайланд.

На сигурната му работа в Австралия, макар и високо платена, все още й липсвало нещо, казва Уорд. "Усещах, че не ми носи удовлетворение," казва сега 31-годишният Уорд, "Не бях свободен. Трябваше да искам разрешение, за да почивам, а аз не понасям добре да ме командват."

Той издържал едва шест месеца, а когато се опитал да напусне, работодателите му предложили да го преместят на нова позиция, да удвоят заплатата му и да го спонсорират, за да получи австралийски паспорт. Уорд приема, но въпреки това със сърцето си усеща, че това не е за него. Издържа едва четири месеца на новата позиция, пише Business Insider.

През 2010 г. той напуска и заминава за Африка. "Световното първенство по футбол бе в разгара си, а аз имах пари, които нямах търпение да похарча," казва той. "Никога не бях виждал толкова много пари в банковата ми сметка, така че си резервирах еднопосочен билет за Зимбабве."

Преди да пристигне в Зимбабве, Уорд прекарва няколко месеца в създаването на уебсайт — туристически блог, където да документира пътешествията си.

"Аз се справям ужасно с технологиите," признава той. "Ако забравя паролата си за Facebook, имам проблеми. Свързвах концепцията на правенето на пари онлайн с някакъв вид шарлатанство. Не можех да разбера как точно хората го правят, докато не започнах да правя това конкретно нещо онлайн и си казах: "Леле, не мога да повярвам.'"

"Спомням си първите пари, които спечелих," казва той. "Бяха нещо от рода на 80 долара. Първият човек, който ми плати за реклама на моя сайт, промени начина ми на мислене напълно и си помислих: "Това може и да проработи!'"

След като се залавя с мисията да обиколи всяка държава по света, той използва наученото от своя блог OneStep4Ward, за да създаде медийна онлайн компания - Step4Ward Media. Компанията предлага уеб услуги, като създаване на съдържание и оптимизация на сайтове.

Уорд работи с още четирима души, а за трите години след създаването на компанията тя има 1 млн. долара печалби и печели средно по 1 000 долара на ден.

Едно от първите неща, които Уорд прави с парите, е да си купи двустаен апартамент в Тайланд. Той плаща в брой и сега прекарва там по около три месеца в годината, където си почива и работи, преди отново да тръгне по света. До момента Уорд е посетил над 140 държави.

"Не живея луксозно. Наистина внимавам с парите си. Имам финансов консултант във Великобритания и инвестирам сериозно. Купих си жилище в Лондон и едно в Банкок и сега искам да купя още едно в Лондон", казва Уорд.

Вижте още: Той работеше на бензиностанция, а сега прави милиони от Facebook

Той съветва хората, които искат да живеят като него, просто да опитат. "Притеснявам се, че в ерата на социалните медии хората се занимават прекалено много със създаването на вдъхновяващи картинки и споделянето им, вместо просто да се заемат с нещо и да го направят," казва Уорд.

"Харесва ми да чета такива неща, но трябва да теглиш чертата и да кажеш: "Сега ще го направя." Казвам на хората, че не е необходимо да печелят по 1 млн. долара. Първоначално можете да печелите 1 или 10, или 50 долара, те да стоят в сметката ви в Paypal и да си кажете: "Леле, това всъщност е възможно.'"

Той също така съветва хората да си направят блог. "Без значение как планирате да правите пари онлайн, винаги имайте блог, дори и ако няма да изкарвате пари от него. Имайте глас, бъдете авторитет."

"Винаги съм мечтал да бъда свободен," казва Уорд. "Първоначално това усещане идваше, когато пътувах разорен, но тогава не бях наистина свободен, защото не бях финансово свободен. Да си наистина свободен означава да имаш финансовата сигурност да правиш това, което искаш."