Не всички се изкачват еднакво бързо по кариерната стълбица. И докато не можете да промените независещи от вас фактори, за да растете по-бързо в кариерата, то можете да потърсите и промените причините, свързани с вас, които ви възпрепятстват да получите повишение.

Вижте още: Работим над 250 години за първия си милион

Ето седем от най-чести причини защо не се издигате по-високо в йерархията на компанията, за която работите:

1. Не го желаете наистина

Според кариерните специалисти основната причина за това един човек да не израства в кариерата си е неговото нежелание. Това се посочва като причина номер едно от 71% от специалистите.

Използването на думи като „това не е моя работа“ е най-големият убиец на кариерното издигане.

„Хората, които доброволно изпълняват неща, които трябва да бъдат направени, дори и да са извън полето на тяхната компетентност и функции, често се забелязват от ръководството на компанията и израстват по-бързо в кариерата от останалите“, според Дженифър Дълски, президент на Change.org.

„Тези хора се ползват с най-голямо доверие и е най-вероятно да получат повишение“, допълва още той.

2. Не сте сред любимците на шефа

Лоша новина – шансовете за това шефът ви да е решил кого ще повиши още преди процедурата да започне са много големи. Петдесет и шест процента от ръководителите заявяват, че имат предвид кого ще повишат преди началото на официалния процес, според проучване на университета в Джорджтаун.

В 92% от случаите на повишение то отива за хората, които са фаворити на ръководителите.

Затова опитайте се да сте на страната на шефа си или поне да не сте в графата на хората, които не харесва. В противен случай шансовете ви за повишение намаляват драстично.

3. Трудно се разбирате с колегите си

Може и да сте изключителни в работата си, но ако не сте отборен играч, шансовете ви за повишение намаляват сериозно. Хората, които се разбират добре с колегите си, имат 40% по-голям шанс да бъдат повишени, според списание Fortune.

Интровертите, или хората, които са по-слабо ангажирани в социалните връзки, е много по-малко вероятно да получат повишение, дори и само защото работата с тях ще е по-трудна.

4. Не можете да се адаптирате

Страхът от промяна е залегнал в много от работещите, което може да е сериозен проблем по пътя им към повишение.

Тридесет и пет процента от финансовите директори на компании посочват адаптивността като най-важния фактор за успех в работата, според изследване на Accountemps. Мениджмънтът няма доверие на хора, които се страхуват и от най-малките промени в работата им.

5. Прекомерно продуктивен сте

Хората, които постигат големи резултати в работата си, често могат да си вредят, без да искат. Понякога те стават толкова ценни за компанията на позицията, която изпълняват, че са почти незаменими на нея. Мениджмънтът се опитва всячески да ги задържи на настоящото им положение и затова не ги повишава.

Важно е да гледате да се впишете успешно в стратегията на компанията, вместо да си пробивате път само с усилена работа и добри резултати, съветват специалистите.

6. Нямате стил

Може и да се отрича, но външният вид все още е от огромно значение за получаването на повишение. Осемдесет процента от висшите мениджъри коментират, че стилът на подчинените им (или липсата на такъв) въздейства върху решението им да ги повишат, според изследване на OfficeTeam.

„Макар лъскавият външен вид сам по себе си да не е достатъчен за повишение, той помага в конкуренцията с други потенциални кандидати“, според Робърт Хоскинг, ръководител на OfficeTeam.

7. Не сте си го заслужили още

Никой не иска да остане в дъното на корпоративната пирамида. Понякога обаче е необходимо търпение. Компаниите често имат определени правила и изисквания за повишението на служителите си, включващи време, в което се заема определена длъжност, постигане на определени резултати и т.н.

Бъдете сигурни, че сте се информирали каква е фирмената култура и практика по отношение на повишенията, преди да си поискате такова след първите няколко месеца на работа.