Откриването на начин за изкачване по кариерната стълбичка в офиса не е лека задача. Скъсали сте се от работа през последните години, но все още не получавате желаното повишение или пък позиция, за която сте квалифицирани.

Нека да поговорим тогава за това какво е необходимо да започнете да правите веднага, за да избегнете риска отново да не ви забележат.

1. Изяснете каква е истинската ви стойност. Не става дума за това как вие оценявате приноса си за работата на екипа. Трябва обективно да оцените какво влагате – снабдете се с необходимата статистика. Измерете успехаq като изчислите колко разходи пестите, как повишавате продуктивността и като цяло измерите приноса си за компанията.

Нито един екип не обича да губи своя най-ценен играч и нито една фирма не се радва да се сбогува със своите най-качествени служители. Когато настъпи моментът, задължително очертайте ползите, които носите на компанията си. Покажете се!

2. Споделете желанието си да се придвижвате. Научете се да формулирате желанията си ефективно. Освен ако мениджърът ви може да чете мисли, не се лъжете, че ръководството е наясно, че искате друга позиция. Напълно възможно е да са на мнение, че на 100% пасвате за настоящата си работа. Особено ако се справяте идеално.

Поискайте лична среща, напишете имейл като втора възможност. Но ако трябва да избирате между двете, отдайте предпочитание на първата. Когато поискате друга позиция, опитайте се да представите на шефа си вашата гледна точка, разкрийте приноса и качествата си.

Вижте още: 7 грешки, които не бива да допускате на работното място

3. Отделяйте внимание на детайлите. Един ментор сподели преди години – трябва да се обличаме за работата, която искаме, не за работата, която имаме. Това не означава, че трябва да грабнете портфейла си и да напазарувате дрехи, които обикновено не можете да си позволите.

Опитайте се да не носите дънки и кецове, само защото сте в лежерна офис обстановка. Искате ли да се слеете с останалите служители или, напротив, да се отличавате?

4. Поддържайте връзки, които ще ви помогнат да заемете желаната позиция. Запомнете, да се придвижвате напред към мечтаната работа не е въпрос само на това кого познавате, а на това кой ви познава. Навлизайте в различни бизнес кръгове и никога не се ограничавайте само със своята сфера на работа.

Сприятелете се с хора от отдел Човешки ресурси. Не са ли хората там първите, които научават за отворили се нови позиции? Нека мениджърът ви знае, че сте „за“ да се учите и развивате и че може да разчита на вас за извънредни и нови задачи.

В наши дни мнозина седят на столовете си и се оплакват, очаквайки да бъдат забелязани. Проявете се, покажете се, извисете глас!