Трудно нещо ще е в състояние да стимулира борсовата активност през следващите седмици. Дори и шестмесечните финансови отчети, които компаниите са длъжни да представят до края на месеца, няма да са в състояние да активизират борсовите участници, коментира за Proft.bg Петър Пешев, управител на ИП „Бул Тренд Брокеридж“ ООД.

Ако тенденцията на разпределяне на дивиденти от нарастващ брой публични компании се запази и в средносрочен план, то българският капиталов пазар го очакват по-добри дни. Основният източник на дългосрочна доходност на развитите капиталови пазари е не капиталовата печалба на първоначалната инвестиция, а реинвестираните в акции дивиденти.

Нисколихвената среда, паричните стимули и очакванията за по-висок икономически растеж в Европейския съюз са все предпоставки за поскъпването на акциите у нас. Като че ли все още не е дошла модата на малките фондови пазари от региона на Централна и източна Европа, както и съседството ни с Гърция и гръцката собственост във финансовия сектор са други фактори за незадоволителното представяне на БФБ.

Усилието за смислен коментар на случващото се на пазара е непосилно за мен, коментира Димитър Георгиев, ръководител отдел "Търговия" в Елана Трейдинг.

Тъжната истина е, че след залеза на групата КТБ оборотите и активността на пазара рязко спаднаха и борсовата агония продължава по- дълго отколкото на всички ни се иска да признаем. И вероятно ще продължи така. Обичайното оправдание със сезонния фактор и стоварване на отговорността върху лятото отдавна не трогва никого, според Георгиев.

Това, от което пазарът най-вече има нужда, са нови емитенти. Останалите елементи на прилично развит пазар малко или много ги имаме – инвеститори, наличен паричен ресурс, приемлива пазарна инфраструктура. Публичното предлагане на Сирма Груп Холдинг е именно стъпка в правилната посока.

А до тогава, включително и през тази седмица (която именно е и обект на настоящата „прогноза“), апатичната търговия ще продължи и ще любопитстваме за куриозни нови анти- рекорди.

За тази седмица Георгиев пожелава на инвеститорите добре работещи климатици.