Забранете си глутена. Кажете довиждане на захарта. Откажете се от въглехидратите.

Независимо от това каква диета сте си избрали, проблемът си остава един и същ – в крайна сметка тя свършва.

Проучвания показват, че повечето хора, които спазват диети, за да отслабнат, в крайна сметка си връщат част или всичките килограми, които са свалили, в рамките на няколко години.

Повечето хора, които опитват да променят начина си на хранене, като например да ограничат въглехидратите или захарта, го правят само за определен период от време, пише Business Insider.

Ето какво казва по въпроса защо се случва това и как хората, които искат да отслабнат и да задържат тези килограми ученият Филип Станфорт, изпълнителен директор на Fitness Institute of Texas и преподавател в Тексаския университет.

Според него има един ключов принцип, от който трябва да се ръководи всяко решение за промяна в хранителния режим. Това е "да внесем промяна, която можем да спазваме до края на живота си."

След първоначалната „фаза на диетата“, в която намалявате калориите, наблягате на по-здравословна храна и увеличавате спортуването, експерти препоръчат целта ви да бъде да сваляте само между 0.5 и 1 кг на седмица, като изгаряте няколкостотин калории повече, отколкото приемате ежедневно с храната си — можете да започнете да правите малки промени обратно към начина, по който нормално се храните и спортувате, казва Станфорт.

Като цяло обаче "трябва да продължите да се храните по същия начин, както когато сте започнали да се храните по-здравословно", казва той.

Това означава, че след като сте свалили малко килограми, е нормално да ограничите малко тренировките си и да започнете да приемате повече калории всеки ден. "Трябва обаче да продължите да приемате същите храни," казва Станфорт, защото сте с нагласата, че "така ще се храните до края на живота си.

" За съжаление, по-голяма част от наличната информация за диетите не отразява тези възгледи. И това е грешка, според Станфорт.

"Ние казваме, че започваме диета, но това също така предполага, че ще я завършим все някога. А това не е начинът, по който трябва да гледаме на нещата. Понякога хората търсят най-новите актуални увлечения, но често фундаменталните принципи са тези, които правят най-голяма разлика."